01 Haziran 2022, 23:02
|
#1
|
|
Çörekotu ve faydaları
Tüm dünyada kullanılan şifalı bitkilerden biri olan çörek otunun siyah tanecikli tohumları genellikle hamur işlerinde baharat olarak kullanılır. Ayrıca çörek otunun tohumları kullanılarak hazırlanan yağı da içilebilir ya da harici olarak cilde uygulanabilir.
Timokinon, timol ve timohidrokinon gibi sağlığa faydalı kimyasal bileşenler içeren çörek otu, eterli yağlar açısından zengindir. Bunlara ek olarak selenyum, çinko, magnezyum, kalsiyum, demir mineralleri ve niyasin, folik asit, B6, B2 ve B1 vitaminleri içerir.
Antioksidan içeriği yüksek olan çörek otu, bazı kanser hastalıklarının, karaciğer ve böbrek hastalıklarının, romatizmal hastalıkların, hipertansiyon ve şeker hastalığının tedavisinde oldukça etkilidir. İlaç üretiminde de kullanılan bitki, alerjik rinit tedavisini destekler. Burun kanallarının şişmesi, hapşırma, burun akması ve burun tıkanıklığı gibi alerji semptomlarını hafifletir. Astım, bronşit, epilepsi ve Alzheimer hastalığının tedavisini destekleyici rol oynar.
Çörek otu faydası arasında ilk sırada bağışıklık sistemini güçlendirmesi gelir. Mikroplara karşı vücudu koran besin, bağışıklık sistemini güçlendirdiği için hastalıklara karşı koruma sağlar.
Nefes borusunu genişletici etkisiyle nefes darlığına karşı hastaları rahatlatır. Aynı zamanda bronşit gibi solunum yolu rahatsızlıklarına karşı rahatlama sağlar.
İçerisinde fitokimyasal maddeler sayesinde kansere karşı etkili olduğu kanıtlanan çörek otu, rahim kanseri, mide kanseri, kemik kanseri gibi birçok kanser türüne karşı koruma sağlar.
İyi bir kalsiyum kaynağı olduğu için kemiklere iyi gelen çörek otu, eklem ağrısı ve eklemlerde şişmeye karşı faydalıdır.
Yüksek tansiyona iyi gelir ve kolesterolü dengeleyerek kalp hastalıklarına karşı koruma sunar. İçindeki timokinon maddesi sayesinde homosistein oranını düşürdüğü için kalpı koruyucu özellik taşır.
________________
Seviyorum içimdeki alıngan ama haylaz çocuğu..
Sever, kırılır, küser..
Ama göz ucuyla hep bir gülücük bekler...
H u z u r . . .
|
|
|