Zeytinyağı ve Alzheimer Hastalığını Nasıl Önler?
Zeytinyağının Alzheimer Hastalığını Önlemedeki Rolü üzerinde konuşurken ilk bakmamız gereken nokta, Tau proteinidir. Beyin nöronlarını direkt etkileyen bu protein biriktiğinde, nöronların ölmesine neden olmaktadır. İşte zeytinyağının Alzheimer’a etkisi bu noktada devreye girmektedir. Yapısı itibariyle zeytinyağı, Tau protein birikmesini engelleyen bir özelliktedir. Nitekim bu bilgiyi, fareler üzerinde yapılan bir deneyle elde etmekteyiz. Zeytinyağlı beslenen farelerde %30-60 oranında daha az tau birikimi görülmüştür.
Ayrıca zeytinyağı içindeki oleoropein isimli madde, beyin nöronlarını olumlu etkilemekte, bu anlamda nörolojik hastalıkların tedavisinde zeytinyağının önemini artırmaktadır.
Aynı zamanda antioksidan eksikliği de Alzheimer, Parkinson gibi hastalıkların temel sebeplerinden sayılmaktadır. Zeytinyağı yüksek antioksidanlı yapısıyla bu anlamda da önemli bir besin haline gelmektedir.
Kısacası, beyni reaktif oksijen türlerinden temizleyen zeytinyağı, sadece Alzheimer değil, Parkinson, beyin damarı tıkanıklığı gibi tüm nörolojik sorunlara da çare olabilmektedir.
________________
Kırdığınız Yerden Kırılacaksınız
|