Dünyada en çok tercih edilen CMS yazılımlarının başında WordPress geliyor. Yıllar içerisinde yazılıma olan talep arttıkça, gelişim de arttı ve E-Ticaret site içeriklerine kadar artık bir çok insan WordPress alt yapısıyla sitelerini inşâ ediyor. Bu kadar geniş kitleye hitap etmek demek; özellikle özelleştirme anlamında eklenti kullanımlarını çok fazla yaygınlaştırıyor. Tabi başta eklenti, görseller ve tema olmak üzere, CPU kullanımını etkileyen pek çok faktör mevcut. Bu içerikte, WordPress CPU Kullanımı azaltma anlamında sizlere fayda sağlayabileceğini düşündüğümüz temel konuları anlatmaya çalışacağım.
İçeriğe başlamadan önce bir hatırlatma; CPU kullanımı çok yoğun olan sitelerin, ram kullanımları da çok olmaktadır. Bu iki donanım bir biriyle bağlantılı çalıştığı için, CPU kullanımlarını azalttığınız anda ram kullanım oranında da düşüş olacaktır.
1- Görsel Optimizasyonlar
CPU kullanımlarını en çok etkileyen faktörden biri görsellerdir. Sitenizde yer alan görseller ne kadar çok ve ağır olursa, yüklenme süresi ve haliyle CPU kullanımları da aynı oranda artış gösterir. Bunun en basit çözümü; yazılarınıza ekleyeceğiniz görselleri Webp formatında düşük KB olarak yüklenmesidir. Önceki görseller içinde eklentiler ile optimizasyon yaptırabilirsiniz.
Görseller konusunda en çok yapılan hatalardan biri, WordPress ayarlarından ortam bölümünden tüm formatları 0 yaparak tek tip görsel kullanımına siteyi zorlamaktır. Bu yapılan en büyük hatalardan biridir. Burada WordPress tarafından boyutlandırılan görselleriniz, mobil ve tablet kullanıcılarına uygun çözünürlüklerde gösterilerek CPU kullanımına aslında + yönden katkı sağlar bu nedenle ortam ayarlarından görsel boyutlarını sıfırlamayın.
2- WordPress Eklentileri
CPU kullanımlarını en çok artıran faktörlerden bir tanesi WordPress eklentileridir. Aslında WordPress eklentileri demek yerine, bilinçsiz eklenti kullanımı demek daha doğru olacaktır. Tıpkı telefonlarınızda arka planda çalışan uygulama sayısı arttıkça CPU ve ram kullanımları arttığı gibi, WordPress sitelerde çok fazla eklenti kullanımı çok fazla sorgu demektir, bu da CPU + ram kullanımını arttırdığı gibi aynı zamanda sitenizi yavaşlatır.
Dip not: Herhangi bir optimizasyona bağlı olmadan sırf var olduğu için site yükünü direkt ağırlaştıran adı çıkmış bir çok eklenti de mevcuttur. Bunlardan bildiklerinizi yorumlarla paylaşabilirsiniz. Örneğin Jetpack eklentisi.
3- WordPress Temaları
İhtiyaca uygun seçilmeyen bir çok tema, sitenizi yavaşlatmakla kalmayıp, CPU kullanımlarınızı da artıracaktır. Buna şöyle bir örnek verebilirim; sadece blog yazacaksınız, önemli olan sadece yazılarınız ve siz JNews temasını tercih ediyorsunuz. JNews temasıyla birlikte gelen ve varlığından bile haberdar olmadığınız pek çok modülü, sorgu sayınızı artırdığı gibi CPU kullanımınızı da artırır. Bilindik ve en çok satılan bir çok tema, her alanda kullanılabilmesi için tasarlanmıştır ve buda temaların kullandığı kaynak kullanımlarını ciddi anlamda artırmaktadır.
Tema konusunda bir diğer önerim, E-Ticaret yapmayacaksanız, WooCommerce uyumlu bir tema tercih etmeyin. Kaynak tüketimleri en az olan bilindik temalar; GeneratePress, Kadence. Aslında bu temalarda WooCommerce uyumlu ancak modülleri/eklentileri tamamen devre dışı bırakılabiliyor ve sahip oldukları kod yapıları çok temiz. (Bunun gibi birkaç tema daha mevcut, yorumlarda belirtebilirsiniz)
4- Veritabanı Optimizasyonu
Hali hazırda mevcut bir sitenin CPU kullanımını azaltmak için kullanacağınız en etkili yöntemlerden biri veritabanı optimizasyonu yapmaktır. Bununla ilgili detaylı bilgiye @Dora; tarafından hazırlanan WordPress Hızlandırma isimli içeriğe göz atabilirsiniz.
5- Sorgu Sayısını Azaltın
Sitenizde sorgu sayısını azaltmanın en etkili yolu, sade ve temiz kodlanmış bir tema kullanmak, az eklenti tercih etmek ve ön bellek sistemi kullanmaktır. Litespeed, WP-Rocket gibi ön bellek konusunda başarılı eklentilerden birini tercih edebilirsiniz. Ayrıca bu konuda Perfmatters gibi kod yapısıyla çok uğraşmadan belli optimizasyonları da yapabilirsiniz. Bu eklentinin ayarları yine tema ve sitenin durumuna göre değişiklik gösterdiği için sizlere sabit ayar şablonu paylaşmıyoruz.
Dip not: Perfmatters eklentisinde yer alan bir çok ayar, Litespeed üzerinden de gerçekleştirilebilir. Litespeed kullanıyorsanız iki eklenti birden kullanmanıza pek gerek kalmaz ancak WP-Rocket ile Perfmatters özellikle içerik yükü fazla olan sitelerde doğru optimizasyonla iyi bir ikili olabiliyor.
Alıntıdır