Malzemeler
Yarım kg orta yağlı tek çekim kıyma (100 gr kuzu, 400 gr dana karışık)
Yarım kg köftelik bulgur
1 büyük boy kuru soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
3-4 diş rendelenmiş sarımsak
1 çay bardağı su
Kuru kekik
Kuru reyhan
Karabiber
Pul biber
Tuz
Kızartmak için;
2 adet yumurta
Sıvı yağ
Banik (Panık) (Malatya Köftesi) Tarifi'nin Yapılışı
Kıyma ve bulgurumuzu çiğ köfte yoğurma tepsisine veya benzeri bir tepsiye alıp 1-2 dk yoğuruyoruz.
Ardından ince kıyılmış soğanımızı, 1 çay bardağı su ile karıştırdığımız salçalarımızı, sarımsağımızı ve baharatlarımızı (dilediğiniz ölçüde tarifteki dilediğiniz baharatları kullanabilirsiniz ve dilerseniz maydanoz da kullanabilirsiniz)
İlave edip yaklaşık 20-25 dk daha ara ara elimizi ılık su ile ıslatarak yoğuruyoruz.
Daha sonra köftelerimizi yassı yuvarlaklar biçiminde şekillendiriyoruz. Ve 1 saat kadar buzdolabında bekletiyoruz.
Bu sırada yayvan bir tabağa 2 yumurtayı kırıp akıyla sarısı karışana kadar çırpıp 1 tutam tuz ilave ediyoruz.
Şekillendirdiğimiz köftelerimizin iki tarafını da iyice yumurtaya bulayıp, kızdırdığımız yağımızda yumurtaların renkleri kahverengine dönene kadar çift taraflı kızartıyoruz. (her taraf için 1,5-2 dk yeterli olacaktır)
Dilerseniz kalan yumurtayı da tavada kızartıp panıklarınızın üzerini süsleyebilirsiniz.
Not: Yumurtasız olarak az yağ koyduğunuz tavada da kısık ateşte kızartabilirsiniz.