10 Haziran 2024, 12:10
|
|
|
İlk Uçurtmam
Günümüzde birbirimiz için iyi dileklerimizi dahi paylaşamaz durumdayken, çocukluğumuzda uçurtmamızın eksik kuyruğunu, ipini paylaşırdık biz. Herkesin uçurtması da olmazı ha! Hem hepsinin babası yapamazdı ki uçurtma ..
Öyle her bildiğin kâğıt ile de yapılmazdı. Ucu ucuna, köşesi de bir diğer köşesine tam denk düşecekti sarsılmadan, düzgünce uçabilmesi için. Çıtası bile en hafifinden olacaktı ki gövdesini sağlam tutsun çelikten örülmüş bir kazak gibi. Altı ayrı köşesine yine altı ayrı süsler yapıştırır, resimler çizerdik. Bir mimarın ustalığı gibi ölçüsü ölçüsüne iplerini bağlar, rengarenk kuyruğunu ekler salıverirdik bulutların arasına ..
Yükselirdi yükselirdi taa ki yıldızlara. İpin ucunu serbest bıraktıkça yıldız tanesi gibi parıldardı bulutların arasında. Ne kadar hızlı koşarsak o kadar uzaklardan el sallardı bize.
O gün, babam yaptığı uçurtmamın üzerine en büyük hayalimi yazmamı istedi. İstedi istemesine de yazamadım ki çünkü henüz yazmayı dahi bilmiyordum. Gülüştük. Bir kömür tanesi bulduk kapkara bir renkle bembeyaz bir hayal yazdık. Bakmayın kara kara yazıldığına gözüm de karaydı işte o kömür tanesi gibi.
Var gücümle koştum yüzüme üfleyen rüzgâra doğru öyle ki uçurtma çok daha yüksekleri görmeliydi çok daha yükseklere hayallerimi ulaştırmalıydı. Derken rüzgarımız kesilmiş uçurtmam da yere düşmüştü. Aslında bana göre düşen kara kara yazdığım hayallerimdi. Hani çocuktum ama göklerden ayrılışını gördüğüm uçurtmama daha bir küçük çocuk kalıbına bürünmüşçesine ağlamaya başlamıştım.
Ahh babam! Galiba anımsadığım ilk öğüdüdür bana. ‘’Hayallerinin rengi ne olursa olsun, kaç defa ipi elinden kaçırırsan kaçır yine de her defasında çok daha hızlı koş ve hep yükseklerde tut onları.’’ diyerek gözyaşlarımı elleriyle sildi.
Bir baba iseniz çocuğunuza fakat hala çocuksanız kendi çocukluğunuza bugün bir uçurtma yapın ve bir hayalle, dilekle bulutlara gönderin.
Biricik babam, dilerim o günlerde bana, kardeşime yaptığın o güzel uçurtmaları bir gün torunlarına da yapmak nasip olur.
|