|
Bambaşka bir Serpil
Okuyacağınız bu olay hayâl değil, senaryo değil, kurgu değil, roman hiç değildir. Bizzât yakınımda gerçekleşen bu olayın kahramanı, 25-26 yaşlarında genç bir kız…
Konu ise şu soru: "İslâm’da kadınlara, niçin erkeklerden daha disiplinli giyinmesi emrediliyor?" (Bknz. 24. S., 31. Â. ve 33. S.,59. A.) Benim de dikkatimi çeken bu sorunun ilginç ve mantıklı cevaplarından birini, bizzat şâhit olduğum ilginç bir olayın içinde, net olarak bulmuştum.
Yıllar önce arşivime attığım bu ilginç hâtırayı, siz dostlarımla da paylaşmak istiyorum.
Şöyle ki; 5-6 sene kadar önce (Adidas, Nike, Puma v.d. Spor mlz.lerimağazacılığı yaptığım yıllarda) 2. lig kulüplerinin de malzeme taleplerini, firma olarak biz karşılıyorduk.
2. lig kulüplerin finansmanını genelde büyük şirketler veya belediyeler karşılar. Bir gün bu maksatla, Darıca kulübünün başkanı olan belediye başkanlığının, kulüpten sorumlu 2. başkanın odasında oturuyoruz.
Başkanın biraz üzgün ve düşünceli olduğunu gördüm.
-Hayırdır başkan?… dedim.
-Bu görevde her gün bir başka sürpriz ile karşılaşıyoruz Raif’ciğim… dedi. ..ve devam etti.
Senden önce görüştüğüm bayan var ya, hani kapıda karşılaştınız. Dekolte giyimli…
-..Evet evet, manken zannettim. Dedim.
-İşte o bayan, geliş maksadının dışında ve dikine sorular sordu da, ona hayret ettim ve kafam takıldı. Çok ilginç olduğu için sana şöyle özetleyebilirim. Kulübümüzün bir yıllık sağlık hizmetleri için ihâle açtık. Bu kardeş de, bir hastaneyi temsîlen gelmiş. Sözleşmeyi bana 25-30 dakikada okudu. Bitirince de:
-Başkanım, 30 dakikadır yüzüme bile bakmıyorsunuz!… Sağa-sola bakarak cevap verip geçiştiriyorsunuz… Niçin?… ..dedi.
Ben de, çok sıkılmıştım:
-Kardeşim, çok özür dilerim ama, öyle dekolte bir kıyafetiyle gelmişsiniz ki… Gözlerimi günahtan korumak için bakmıyorum!… Yüce Rabbimin biz erkeklere emri bu!… Sizi, sözleşme imzalamaya bunun için gönderiyorlar zâten, yani kullanıyorlar sizi kardeşim. Sizin adınıza da çok üzülüyorum…
Kız, göğüslerini dosya ile kapatıp, biraz mahcûp ve utanarak:
-Başkanım, gerçi kravatlısınız ama, siz erkekler bu sıcakta kısa kollu gömlekle gezerken, biz kadınlara İslâmiyet "giyimde disiplin" uyguluyor…
Hani eşitlik.? Haksızlık değil mi bu?...
Çok ciddî ve itham edici bir soru olduğu için, devam etmeye mecbur kaldım:
-Elektrikten anlıyor musun kardeşim?…
-Evet başkanım, babam elektrikçi idi…
-Şu prizde kaç kablo var?…
-2 ana kablo var. Bir de sarı-yeşil izoleli topraklama kablosu var… Ama ne alaka?
-Devam ediniz kardeşim!
-İki ana kablolardan biri elektrik yüklü "FAZ", diğeri "NÖTR…" Elektrik yüklü olan mutlaka izoleli olmalı, yani birkaç mm.’lik kısmı bile "ÇIPLAK" olmamalı…
-Niçin öyle?…
-Çünkü; nötre yakın olduğu yerlerde elektron atlaması olacağından, ısınma başlar fark edilip tedbir alınmaz ise yangın çıkarır. Veya sigortaları attırır!…
-Bravvo kardeşim, işte kendi sorunuzun cevabını kendiniz verdiniz!…
-Nasıl yâni başkanım?…
-Allah c.c. kadın ve erkeği hukûk ve adalette EŞİT yaratmış fakat, görev bölümü ve hayâtı paylaşımda, fıtrat olarak farklı yaratmıştır. Yani kabaca özetlersek erkek, aileyi koruma, ailenin erzak, giyim ve tüm sosyal ihtiyaçları temini için, daha güçlü yani dış işlerine daha uydun fıtratta yaratılmış. Kadını da ailenin iç hizmetleri, doğum-bakım, çocuk terbiyesi, ’insan yetiştirme öğretmeni’ olarak iç işlerine uygun ve zarif yaratmıştır. Zorunlu hallerde görev paslaşmaları olabilir… Kadına verilen zariflik, lâtiflik, güzellik, aynen elektrik gibi "çekicilik & câzibe" bir ailenin katalizörüdür, bağlayıcı artı’lardır. Kadındaki bütün bu artı farklılıklar, huzûr ve mutluluk için, ailenin erkeğine (eşine) tahsis edilmiş. Yani erkeğe aittir. Başkalarının ilgilenmesi kıskançlık sebebi ve içten-içe huzursuzluk, şüphe, tartışma kaynağıdır. Televizyonlarda her gün bu konuda işlenen tecâvüzler, boşanmalar ve cinayetler bu tezimin doğruluğunu ispat etmektedir… İslamiyet ise sosyal huzûrun tesisi için, (âdetâ koruyucu hekimlik gibi,) ön tedbirler vâzetmektedir. İşte, örtünmek de’… ..derken, o kız sözümü kesti:
-Evet başkanım, gerçekten anladım… Çok çok teşekkür ederim…
-Kardeşim, sorunuzun sadece bir yönüne kısaca temas ettik… Aile boyutundan başka, güvence boyutu, zarâfet boyutu, sosyal boyutu, kulluk boyutu, imtihan boyutu, özellikle yaratıcıya itâat boyutu ve benim de şu anda hatırlayamadığım birçok boyutları var!…
-Başkanım, bir daha sizinle karşılaştığımızda, karşınızda "bambaşka bir Serpil" göreceksiniz. Bugünden sonra da hastanem ile ilişkilerimi bu çizdiğiniz şablona göre yeniden değerlendireceğim!… ..dedi ve gözleri dolu dolu oldu, azâmi saygı göstererek ayrıldı…
******
Başkan ile görüşmemizi tamamlayınca ben de ayrıldım fakat, birkaç gün hep bu olayı düşündüm… Acaba, Serpil gerçekleri anlamış mı idi?…
Başkana 3-4 gün sonra telefon açtım. Selam-kelam, hal-hatırdan sonra:
- Serpil ile ilgili bir gelişme var mı? ..dedim.
-Evet… dedi başkan ve devam etti:
Bir gün sonraki randevuya gelmeyince şirketini aradım. O gün buradan gidince dosyaları teslim etmiş…
30 dakika kadar masasında bir şeyler yazarak, o kâğıdı müdürünün masasına bırakmış, bazı arkadaşları ile kucaklaşarak ayrılmış…
-Peki başkanım, müdürünün masasına bıraktığı kâğıtta ne yazılı imiş? ..diye sordum.
Cevap çok ilginç:
-Bundan sonraki çalışma hayâtımı, "BAŞÖRTÜLÜ sürdürme" teklifimi kabul etmeyeceğinizi bildiğim için, istifâ ediyorum..*
A. RAİF ÖZTÜRK
Moralhaber
|