Tekil Mesaj gösterimi
Alt Dün, 14:05   #1
Zenia
Süper Moderatör
Zenia - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Ekmek, pasta, kek, peynir... Hepsine un kurdu katılabilecek

AB, ekmek, kek, peynir ve işlenmiş patatese un kurdu tozu katılmasını onayladı. UV ışınları ile bakterilerden arındırılmış un kurdu tozu yiyeceklere katılacak. Ürünlerin etiketine "Un kurdu içerir“ yazılacak. Amaç ise, etten daha fazla sürdürülebilir protein kaynağı kullanmak.


Avrupa Birliği’nin 2025/89 sayılı yönergesi ile yeni gıda düzenlemesi 10 Şubat 2025’te yürürlüğe girdi. Etten daha fazla sürdürülebilir alternatif protein kaynakları oluşturmayı hedefleyen önergeye göre, ekmek, kek, pasta, işlenmiş patates ürünleri veya peynirde işlenmiş "un kurdu tozu" kullanılabilecek. Tek şart, UV ışınları ile zararlı bakterilerden arındırılmış olması.



RESMİ YİYECEK LİSTESİNDE

Güneydoğu Asya’da mutfaklarda kullanılan un kurdu tozu, böylece resmi olarak Avrupa’nın yemek listesine alınmış oldu.

Un kurdunun yüksek Omega 3 yağ asidi, B vitamini, demir, çinko ve E vitamini içerdiği belirtiliyor. AB’nin onay vermesinin bir nedeni de, un kurdu tozunun sığır eti veya tavuktan iki kat fazla protein içerirken, az karbonhidrat içermesi.

Ürünlerin üzerine "un kurdu içerdiği" yazılacak. Un kurdu satma yetkisi ise Nutriearth adlı şirkete verildi. Fransız biyoteknoloji şirketi, 2019 yılında un kurdu tozu satmak için AB’ye başvurmuştu, tek yetkili oldu. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre yenilebilir 2000 kurt ve böcek türü bulunuyor. Antik çağlarda Avrupa’da böceklerin yenildiği biliniyor.

Kaynak:https://www.sozcu.com.tr/ab-izin-verdi-bugun-basliyor-ekmek-pasta-kek-peynir-hepsine-un-kurdu-katilabilecek-p137845


________________

𝓢𝓪𝓫𝓲𝓻 𝓿𝓪𝔃𝓰𝓮𝓬𝓶𝓮𝓴 𝓭𝓮𝓰𝓲𝓵
𝓾𝓶𝓾𝓭𝓾 𝔂𝓪𝓻𝓲𝓷𝓪 𝓮𝓻𝓽𝓮𝓵𝓮𝓶𝓮𝓴𝓽𝓲𝓻