10 ülkede 10 bin genç arasında yapılan araştırmaya göre, iklim krizinin yarattığı endişe derinleşiyor. Gençlerin yüzde 60’ı, iklim krizi nedeniyle çok endişeli ve insanlığın kaderine terk edildiğini düşünüyor.
HABER MERKEZİ
İklim krizi dünyayı adım adım felakete sürüklüyor. Bu felaketlerden ise en çok gençler etkileniyor. 10 ülkede yapılan bir araştırma, gençlerin iklim krizi nedeniyle çok endişeli olduğunu ortaya koydu. Ankete katılan gençlerin yüzde 60’ı kendilerini ‘çok endişeli’ veya ‘aşırı endişeli’ diye nitelendirdi; üçte ikisi kendilerini korkutucu bir geleceğin, yüzde 56’sı da insanlığı felaketlerin beklediğini düşünüyor.
BBC Türkçe’de yer alan habere göre İngiltere’deki Bath Üniversitesi’nin liderliğinde beş üniversitenin yaptığı araştırmaya, İngiltere, Finlandiya, Fransa, ABD, Avustralya, Portekiz, Brezilya, Hindistan, Filipinler ve Nijerya’dan 16-25 yaş arasında 10 bin kişi katıldı.
Araştırmaya göre gençler, kendilerini bekleyen bir gelecek olmadığı görüşünde. Bir genç, “Ölmek istemiyorum ama çocukları ve hayvanları önemsemeyen bir dünyada da yaşamak istemiyorum” dedi. 16 yaşındaki bir genç ise “Bu durum, genç insanlar için farklı. Gezegenin yok edilmesi bizim için kişisel” ifadelerini kullandı.
Araştırmada, hükümetlerin iklim politikalarının en zayıf olduğu ülkelerde gençler arası endişe seviyelerinin en yüksek olduğu da belirtildi. Anketin yapıldığı zengin ülkeler arasında en büyük endişenin ise tekrarlanan yangınlara sahne olan Portekiz’de ölçüldüğü aktarıldı.
Araştırmanın öne çıkan sonuçları şöyle:
• Gençlerin yaklaşık yüzde 60’ı, iklim krizi nedeniyle çok endişeli.
• Katılanların yüzde 45’inden fazlası, iklimle ilgili hislerinin gündelik yaşamlarını etkilediğini belirtti.
• Katılımcıların yüzde 75’i geleceğin korkutucu olduğunu, yüzde 56’sı insanlığın kendi kaderine terk edildiğini düşündüklerini söyledi.
• Yüzde 83’ü, insanlığın gezegeni umursamakta başarısız olduğunu, yüzde 65’i hükümetin gençleri yüzüstü bıraktığını belirtti. Bu konuda hükümetlere güvenilebileceğini düşünenlerin oranı ise yüzde 31.
• Gençlerin üçte ikisi iklim krizi nedeniyle üzüntü, korku ve anksiyete hissettiğini, birçoğu da öfke, çaresizlik, keder ve utanç gibi duygular içinde olduklarını anlattı.
Araştırmada “Çevreyle ilgili korkular çok büyük sayıda genç insanı derinden etkiliyor” denilirken, iklim krizi nedeniyle duyulan kronik stresin psikolojik ve fiziksel sorunların yaşanması riskini artırdığı vurgulandı.
ÇOCUK SAHİBİ OLMAK İSTEMİYORLAR
Araştırmanın başyazarlarından Caroline Hickman, “10 kişiden 4’ü çocuk sahibi olmakta tereddüt ediyor” dedi ve ekledi: “Gençler hükümetler tarafından terk edilmiş ve ihanete uğramış hissediyor. Sadece nasıl hissettiklerini değil, ne düşündüklerini de ölçtük. 10 kişiden dördü çocuk sahibi olmakta tereddüt ediyor. Hükümetler bilime kulak vermeli ve endişeli hisseden gençleri hastalıklı olarak görmemeli.”
***
Aşırı sıcak gün sayısı 40 yılda iki kat arttı
BBC’nin küresel çapta yaptığı analize göre, aşırı sıcak günler artık eskiye kıyasla dünyanın daha fazla bölgesinde görülüyor ve insan sağlığı için benzeri görülmemiş zorluklara neden oluyor. Her yıl sıcaklığın 50 santigrat dereceye ulaştığı aşırı sıcak günlerin sayısı 1980’lerden bu yana neredeyse iki katına çıktı. Dünya genelinde 50 santigrat derecenin üzerindeki toplam gün sayısı 1980’den beri her 10 yılda arttı ve ortalama olarak, 1980-2009 döneminde, sıcaklıklar yılda yaklaşık 14 gün 50 dereceyi geçti. Bu sayı, 2010-2019 döneminde ise yılda 26 güne yükseldi. Aynı dönemde yılda ortalama iki hafta fazladan 45 santigrat derece ve üzeri sıcaklık yaşandı.
Oxford Üniversitesi Çevresel Değişim Enstitüsü Müdür Yardımcısı Dr. Friederike Otto, yaptığı açıklamada, "Sıcaklık artışları, yüzde 100 fosil yakıtların tüketilmesine bağlanabilir” değerlendirmesinde bulundu.
Alıntı