17 Mart 2024, 12:40 | #1 |
İftar MenuSu
Yayla Çorbası
İZMİR KÖFTE ŞEHRİYELİ PİRİNÇ PİLAVI GÜLLAÇ TARİFİ Çorba: Yayla Çorbası 7 su bardağı su 1 fincan beyaz pirinç veya buğday 1 su bardağı yoğurt 1 yumurta 2 kaşık un Damak tadınıza göre tuz 2 yemek kaşığı tereyağı 3 yemek kaşığı sıvı yağ 1 tatlı kaşığı kuru nane (damak zevkinize göre artırıp azaltabilirsiniz) Nasıl yapılır? Yıkanmış pirinçleri yıkayın ve derin bir tencerede kaynayan suya ekleyin. pişmesini beklerken bir yandan da yoğurt ve yumurtayı birleştirin. Karışımı çırpın ve tencereden sıcak su ekeyin. Pirinç pişinde yoğurtlu karışımı ekleyin. Bu aşamada tuz da ilave edebilirlsiniz. (Çorbanın kesilmemesi için su ile yoğurtlu karışım aynı ısıda olmalı ve çırpıcı ile sürekli karıştırılmalıdır.) Çorbanın altını kısın ve ara ara karıştırmaya devam edin. Ardından bir tavada sıvı yağ ile tereyağını eritin. Üzerine nane ekleyin ve biraz pişirin ancak yanmamasına dikkat edin. Naneli sosu kaynayan çorbanıza dökün ve 1 dakika daha pişirip altını kapatın. Biraz dinlendikten sonra servis edebilirsiniz. Afiyet olsun! İZMİR KÖFTE: MALZEMELER: 500 gram kıyma 1 adet soğan 1 su bardağı ekmek içi 1 adet yumurta 1 tatlı kaşığı tuz 1 çay kaşığı karabiber 1 çay kaşığı kimyon 1 yemek kaşığı domates salçası 2 adet orta boy patates 2 adet yeşil biber Nasıl yapılır? Ekmek içleri ıslatılır ve yoğurma kabında içerisinde soğan, kıyma, yumurta, karabiber, tuz ekleyip karışıtırılır. Parmak uzunluğunda ince uzun bir şekil verdikten sonra tabağa koyulup dinlendirilir. Fırın tepsisine bir köfte bir patates olacak şekilde yerleştirin. Tam bu sırada sos için tavada salçaya su ekleyip kaynatın. İçerisine tuzunu ekleyip biraz daha kaynatın. Yemeğinizin üzerine sosu dökün önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 15-20 dakika pişirin. ŞEHRİYELİ PİRİNÇ PİLAVI MALZEMELER: 2 yemek kaşığı tereyağı 3 yemek kaşığı sıvı yağ 2 su bardağı pirinç Yarım su bardağı arpa şehriye 3 su bardağı sıcak su (veya tavuk suyu) Damak tadınıza göre tuz Nasıl yapılır? Pirinçler derin bir kapta yıkanır. Tuz eklenir ve 20 dakika kadar dinlendirilir. Bu süre sonunda pirinçleri süzgeçten geçirin Tencerede tereyağını eritin ve sıvı yağ ekleyerek arpa şehriyeleri katın. Şehriyelerin rengi dönene kadar kavurun. Üzerine sıcak suyunu ve tuzu ilave edin. Tencerenin kapağını kapatarak önce yüksek ateşte fazla suyu çekip pirinçler göz göz oluncaya kadar kaynatın. Demlenen pilavı hafifçe karıştırdıktan sonra servis yapabilirsiniz. GÜLLAÇ TARİFİ MALZEMELER: 10 yaprak güllaç 1,5 litre süt 2 su bardağı şeker İçerisine eklemek için yarım bardak çekilmiş fındık veya ceviz 2 yemek kaşığı gül suyu Süslemesi için: File Antep fıstığı eviz veya fındık Nar taneleri Süt ve şekeri derin tencerede ısıtın. Şekerler tamamen eriyene kadar pişirmeye devam edin. Bir borcam alın ve parlak kısmı üste gelecek şekilde güllaç yapraklarını dizin. Bu aşamada yapraklar büyük gelirse kırarak da dizebilirsiniz. Ardından kalan 5 yaprak için de sütle ıslatma yöntemini kullanın. Kalan sütünüzden 1 bardak ayırın. İçerisine gül suyunu döküp karıştırdıktan sonra güllacın en üstünde gezdirin. 2-3 saat buzdolabında dinlendirdikten sonra damak zevkinize göre süsleyip servis edebilirsiniz.
________________
Çekme, Cennetimin Pencerelerine perde.
Kaldır! Göz kapaklarını |
|
|
Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi) | |
|
|