IRCForumu.ORG   çatla net
Goygoy


 
 
Seçenekler Stil
Alt 22 Ağustos 2021, 14:47   #1
Kayıtlı Üye
EzeL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Beslenmede dikkat etmemiz gereken 10 unsur





1) Kilo başına 30 ml. su için
Herkes için tek bir litre sınırı belirlemek yerine kişinin günlük su tüketimi ihtiyacının kilosuna göre belirlenmesi son dönemde tercih edilen yaklaşımdır ve kilo başına 30 ml. su ihtiyacı olduğu belirtilmektedir. Örnek verecek olursak, 56 kg. bir kişi kilosu başına 30 ml. su tüketmesi gerektiği için 56 x 30 = 1680 ml. su tüketmelidir. 1 su bardağını 240 ml olarak temel alırsak bu kişinin günlük tüketmesi gereken su miktarı 1680 / 240 = 7 bardak olarak hesaplanmaktadır.

2) Dost gıdaları sofranızdan eksik etmeyin
Antioksidan özelliği olan gıdalar bağışıklık sistemi üzerinde güçlendirici ve yenileyici rol oynayan bu yüzden sağlığın genelini korumak ve sürdürmek için tüketilmesi gereken gıdalardır. Bağışıklık sisteminin güçlenmesi tüm hastalıklara, enfeksiyonlara ve mikroplara karşı güçlendirici etki sunmaktadır. Selenyum, çinko ve özellikle A, C, E vitaminlerini içeren besinler antioksidan etkisine sahiptir.

3) Hazır değil taze tüketin
Transyağ oranı yüksek hazır gıdalar ile beslenmeyi hızlı geçen ama hareketsiz yaşam içerisinde alışkanlığa dönüştürmek obezite, şeker, kalp ve damar hastalıkları açısından önemli bir tetikleyici olmaktadır. Hazır ve paketlenmiş gıdalar yerine sebze ve meyve reyonlarına yönelmek sağlıklı beslenme alışkanlığı olarak tercih edilmelidir.

4) Günlük 1 çay kaşığı tuzu geçmeyin
Tuz vücuda faydası olduğu kadar zararı da olan bir gıda maddesidir. Bilimsel araştırmalar günlük ideal tuz tüketiminin 5 gr (1 çay kaşığı) olduğunu belirtmektedir. Günlük tuz alımını yeterli düzeyde tutmak ve damak tadı olarak tuzun yerini diğer çeşitli baharatlarla doldurmaya çalışmak doğru yaklaşım olmaktadır.

5) Ruhsal sağlığınıza iyi gelen besinleri atlamayın
Güçlü magnezyum içeriği ile çikolata, potasyum içeriği ile muz gibi kişinin duygu durumunu etkileyen hormonların işleyişine olumlu katkılar sağladığı bilinen gıdalar da vücutta eksikliği oluşmadan düzenli şekilde tüketilmelidir.

6) Beyninizi de besleyin
Beyinsel faaliyetlerin işleyişinde önemli rolü olan ve bu yüzden beynin en iyi dostu olarak bilinen omega-3 de zihin sağlığı açısından ihmal edilmemesi gereken bir diğer önemli besin öğesidir. Keten tohumu, kanola, ceviz, soya gibi besinlerin yağları ve balık omega-3 açısından zengindir.

7) Çeşitli ve kontrollü porsiyonlar seçin
Vücudun alması gereken protein, karbonhidrat, vitamin, mineral, yağ gibi farklı değerleri, vücuda çeşitli gıdalarla ve kontrollü porsiyonlar ile sağlamak sağlıklı beslenme alışkanlığının temelini oluşturmaktadır. Bir diyetisyene danışarak dengeli bir beslenme programı edinmek ve bu programı alışkanlığa dönüştürerek hayat tarzı haline getirmek kilo kontrolünde önemli rol oynamaktadır.

8) Hareket edin
Fiziksel hareketliliğin özellikle dolaşım sistemi ve kas ve kemik yapıları üzerinde olumlu etkileri vardır ve vücudun işler halde kalmasını sağladığı için gündelik hayata dahil edilmesi çok önemlidir. Masa başında geçen uzun çalışma saatleri ve beraberinde hızlı ve sağlıksız beslenme uzun dönemde sağlık problemlerine yol açmaktadır. Fiziksel hareketlilik günde 10.000 adım atmak, haftada 150 – 300 dakika hareketli aktivitede bulunmak gibi belirli hedefler eklenerek sağlanabilmektedir.

9) Bölgesel zayıflama uygulamalarına başvurun
Bazı bünyelerde sağlıklı beslenme, spor ve hareketlilik ile kurtulma sağlanamayan yağlanmalar olabilmektedir. Problemin kilo kaybı olmadığı, hastanın kilo verse de örneğin kalça bölgesinden yağ kaybı yaşayamadığı durumlar olabilmektedir. Genel çerçevede bölgesel yağlanma problemi olarak adlandırılan bu gibi durumlarda çeşitli medikal cihazların kullanımı ile bölgesel zayıflama amaçlı odaklı ultrason veya soğuk lipoliz uygulamalarına başvurularak çözüm sağlanabilmektedir.

10) Vücudunuzu dinleyin
Sağlıklı beslenme açısından bedeninizin sesini dinlemek de önemli bir farkındalık oluşturmaktadır. Hazımsızlık, ağırlık, yorgunluk yapan yiyecekleri, içecekleri beslenme alışkanlıklarını tespit ederek sindirim sisteminizin işleyişinde soruna sebep olan tüketimlerinizi kısıtladığınız bir beslenme tarzı benimsemek de uzun dönemli fayda sağlamaktadır.
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 10:56.