IRCForumu.ORG   çatla net
Goygoy


Ekonomi Haberleri Ekonomi üzerine haberleri bulabilirsiniz.

 
 
Seçenekler Stil
Alt 31 Temmuz 2021, 13:43   #1
Kayıtlı Üye
CRown - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Turizm için krizden çıkış zor

Salgının en çok etkilediği sektörlerin başında gelen turizmde krizden çıkış zorlaşıyor. Vaka sayılarındaki artış sektörü paniğe sürüklerken yılın ikinci çeyreğinde turizm gelirleri 3 milyar dolarda kaldı.



Tüm dünyada pandemiden en çok zarar gören sektörlerin başında turizm sektörü geliyor. Salgının yarattığı kayıpların telafi edilmeye çalışıldığı sektörde salgın öncesi gelirlerin yarısına dahi ulaşılamadı. Turizm geliri Nisan-Mayıs-Haziran aylarını kapsayan yılın ikinci çeyreğinde 3 milyar 3 milyon 628 bin dolar oldu. Geçen yılın ikinci çeyreğinde koronavirüs salgınından kaynaklı kısıtlamalar nedeniyle turizm geliri verisi yayımlanmazken, pandemi öncesi 2019 yılının aynı döneminde bu rakam 7 milyar 973 milyon dolar olarak gerçekleşmişti.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre bu yılın nisan-haziran döneminde turizm gelirinin yüzde 73,1’i yabancı ziyaretçilerden, yüzde 26,9’u ise yurt dışında ikamet eden yurttaşlardan elde edildi.

Ziyaretçiler, seyahatlerini kişisel veya paket tur ile organize ederken, yapılan harcamaların 2 milyar 436 milyon 913 bin dolarını kişisel harcamalar, 566 milyon 716 bin dolarını ise paket tur harcamaları oluşturdu.

Söz konusu dönemde geceleme yapan yabancıların ortalama 64 dolar, yurt dışında ikamet eden yurttaşlar ise 44 dolar harcadı.

Yılın ikinci çeyreğinde Türkiye’den çıkış yapan ziyaretçi sayısı 4 milyon 66 bin 210 kişi oldu. Ziyaretçilerin yüzde 77,3’ünü 3 milyon 144 bin 815 kişi ile yabancılar, yüzde 22,7’sini ise 921 bin 395 kişi ile yurt dışında ikamet eden vatandaşlar oluşturdu.

Yabancı ziyaretçiler, yüzde 70,3 ile ilk sırada “gezi, eğlence, sportif ve kültürel faaliyetler” amacı ile ülkeyi ziyaret etti. Yabancı ziyaretçilerin ziyaret amaçlarında ikinci sırada yüzde 14,8 ile “akraba ve arkadaş ziyareti”, üçüncü sırada ise yüzde 6,7 ile “iş amaçlı (konferans, toplantı, görev vb.)” yer aldı. Yurt dışı ikametli yurttaşlar ise ülkeye yüzde 63,7 ile en çok “akraba ve arkadaş ziyareti” amacıyla geldi.

Yurt içinde ikamet edip başka ülkeleri ziyaret eden vatandaşların harcamalarından oluşan turizm gideri de 334 milyon 936 bin dolar oldu. Bunun 333 milyon 704 bin doları kişisel, 1 milyon 232 bin doları ise paket tur harcamaları oluşturdu.

Bu çeyrekte yurt dışını ziyaret eden vatandaş sayısı 395 bin 189 kişi oldu. Bunların kişi başı ortalama harcaması 848 dolar olarak gerçekleşti.

Nisan-Mayıs-Haziran döneminde günlük vaka sayıları 2 bin 300 ila 4 bin 800 civarında seyrediyordu. Sezonu kasıma kadar uzatmayı düşünen turizmciler, günlük vaka sayılarının 22 binin üzerine çıkmasıyla yeniden panik yaşamaya başladı.

SEKTÖR BİR KAPANMA DAHA KALDIRAMAZ

BDKK verilerine göre mayıs itibarıyla sektörün bankalara olan borcunun 149 milyar 978 milyon lira. Geçen yıl mayısta bu borç 120 milyar 395 milyon liraydı. Sektörün bankalara olan borcunun bir yılda yüzde 24,6 arttığı düşünülürse olası yeni bir kapanma kararının sektörde kapanması zor yararlar açacağı belirtiliyor. Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz da hem Türkiye hem de dünyada aşı karşıtlarının karamsarlığı artırdığını ve normalleşmeye kavuşmayı uzattığını söyledi. Bu gündemle girilen bayram sonrası turizmi nelerin beklediğinin ilerleyen günlerde görüleceğini dile getiren Başkan Yavuz, hem iç hem dış turizm sürerken, yüz binlerce kişinin tatil yapma arzusuyla yer değiştirdiğini ve bayram görüntülerinin iç açıcı olmadığını söyledi. Türkiye’nin, Akdeniz’de en çok turisti alıp, neredeyse en az aşı yapılan ülke konumunda olduğuna vurgu yapan Yavuz, “Bunun sürdürülebilir olduğunu düşünmek mümkün değil. Bu hızla devam edersek turist alan ülke konumundan her an çıkabiliriz. 23 milyon civarında vatandaşımızın aşı sırası gelmesine rağmen aşı olmadığı tespit edildi. Artık yapılacak şey çok net ve bundan sonra bütün sorumluluk kişilerde. Her birey kendisine sunulan aşı imkânını değerlendirmeli. Bilime inanarak ve güvenerek aşısını bir an önce yaptırmalılar. Yoksa koronadan kaçmanın sonu gelmeyecek ve bu şartlarda turizm sezonunun uzaması değil aksine kısalması bizi bekliyor olabilir” dedi.
Alıntı.
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 02:41.