IRCForumu.ORG   çatla net
Goygoy


 
 
Seçenekler Stil
Alt 15 Haziran 2022, 10:11   #1
Standart Uyuşturucu bağımlılarına ilkyardım


Uyuşturucu bağımlılığı, bir ilacın ya da uyuşturucunun
yanlış kullanılması ya da aşırı dozda kullanılmasıdır. Bu makale aşırı dozda uyuşturucu kullanımı ya da yoksunluk krizine ilk müdahalenin nasıl yapılması gerektiğini tartışmaktadır.

Dikkate Alınması Gerekenler

Çoğu sokak uyuşturucusunun tedavi edici bir yanı yoktur. Hepsi uyuşturucudur. Yasal reçeteli ilaçlar tavsiye edilen dozdan daha fazla miktarda kullanılarak ya da kasten alkol ya da diğer uyuşturucularla beraber alınarak suiistimal edilebilmektedir.

Uyuşturucu etkileşimleri yan etkilerin görülmesine neden olur. Bu yüzden, vitaminler ve diğer reçetesiz ilaçlar da dahil olmak üzere aldığınız tüm ilaçları doktorunuza bildirmeniz gerekir. Çoğu uyuşturucu bağımlılık yapar. Bazen bağımlılık aşama aşama oluşur. Fakat bazı uyuşturucular (kokain gibi) bir kaç dozdan sonra bağımlılık yapar. Bir uyuşturucunun bağımlısı olan kişi uyuşturucuyu aniden bıraktığı zaman yoksunluk belirtileri yaşamaktadır. Yoksunluk krizi yaşandığı zaman bağımlının profesyonel yardım alması gerekir.

Uyuşturucunun dozu zehirleyebilecek düzeydeyse aşırı doz meydana gelir. Bu durum büyük bir miktarda uyuşturucu aynı anda alındığında aniden meydana gelir.

Etkileri

Aşırı dozda uyuşturucu uykusuzluğa, solunumun yavaşlamasına ve hatta şuur kaybına neden olabilir. Uyarıcılar heyecan, kalp atışının hızlanması ve hızlı solunuma neden olur. Yatıştırıcılar tam tersi etkiyi yapar. Zihinde değişim yapan uyuşturuculara halüsinojenler denir. LCD, PCD (melek tozu) ve diğer sokak uyuşturucuları bu gruba girer. Bu tarz uyuşturucuları kullanmak paranoya, halüsinasyonlar, agresif davranışlar ya da sosyal ilişkilerden aşırı derecede uzak durmaya sebep olabilir. Marihuana gibi kenevir içeren uyuşturucular rahatlama, motor yeteneklerin bozulması ve iştah artışı gibi etkilere neden olabilir. Reçeteli yasal ilaçlar bazen tedavi edici etkilerinin dışında başka etkilere ulaşmak için tavsiye edilenden daha yüksek bir miktarda alınır.

Belirtiler

Aşırı dozda uyuşturucu kullanmanın belirtileri kullanılan uyuşturucu türüne göre değişiklik gösterir, ama şu belirtiler kullanıcılarda görülebilir:

Göz bebeğinin anormal boyutlara ulaşması
Huzursuzluk
Kasılma
Ölüm
Sanrıların ya da paranoyanın görüldüğü davranışlar
Nefes almakta zorluk çekmek
Uyuşukluk
Halüsinasyonlar
Bulantı ve kusma
Göz bebeklerinin tepki vermemesi ( ışık tutulduğunda göz bebekleri değişmez)
Sendelemek ya da düzensiz bir şekilde yürümek
Terlemek ya da cildin aşırı derece kuruması ve ısınması
Titremek
Bilincin yerinde olmaması ( koma)
Şiddet içeren ya da agresif davranışlar
Yoksunluk belirtileri kullanılan uyuşturucu türüne bağlı olarak değişiklik gösterir. Görülebilecek belirtiler şunlardır:

Karın krampları
Huzursuzluk
Soğuk terleme
Kasılma
Sanrılar
Depresyon
İshal
Halüsinasyonlar
Bulantı ve kusma
Titreme
Ölüm
İlk Yardım

1. Hastanın soluk yolunu, solunumunu ve nabzını kontrol edin. Gerekiyorsa CPR’a (yapay solunum ve kalp masajı) başlayın. Hastanın bilinci yerinde değilse fakat nefes alıyorsa, dikkatlice onu iyileşme durumuna getirin. Hastanın bilinci açıksa giysilerini gevşetin, hastayı sıcak tutun. Hastayı sakinleştirmeye çalışın. Aşırı dozdan şüpheleniliyorsa hastanın daha fazla uyuşturucu almasını önlemeye çalışın. Hemen tıbbi yardım alın.

2. Gerekiyorsa hastanın şok belirtilerine göre uygulama yapın. Zayıflık, mavimsi dudaklar ve tırnaklar, nemli ve solgun bir cilt, bilincin kapanması şok belirtileridir.

3. Hasta nöbet geçiriyorsa kasılmalara ilk yardım yapın.

4. Ambulans gelene kadar hastanın yaşam belirtilerini takip edin. (nabız, solunum hızı, kan basıncı)

5. Mümkünse hangi uyuşturucunun ne zaman alındığını belirlemeye çalışın. Mevcut olan tüm ilaç kutularını saklayın. Bu bilgileri acil tıbbi yardım için gelen sağlık personeli ile paylaşın.
________________

Seviyorum içimdeki alıngan ama haylaz çocuğu..
Sever, kırılır, küser..
Ama göz ucuyla hep bir gülücük bekler...



[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

H u z u r . . .
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 13:38.