IRCForumu.ORG   çatla net
Goygoy


 
 
Seçenekler Stil
Alt 27 Aralık 2022, 11:49   #1
BANLI ÜYE
Ada - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Kalp krizinde acil müdahale nasıl yapılmalı?

Kalp krizinde acil müdahale nasıl yapılmalı?


Ani kalp durması sonucunda kişinin yere yığılmasının ardından izlenecek yaşam kurtarma zinciri, ölümlerin engellenmesinde önemli rol oynuyor.

Bu zincirin ilk halkasının 112’yi aramak olduğunu belirten Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mutlu Vural şunları söyledi: "Derhal 112 aranmalıdır. Çünkü her geçen dakika o kişinin yaşama şansı yüzde 10 azalır. Krizden 3 dakika sonra kişinin beyin ölümü, 6 dakika sonra ağır beyin hasarı başlarken, 12 dakika müdahale edilmezse kişinin ölümü gerçekleşir. Bu durumda 112’yi aramak çok önemli, 112 yoldayken de temel yaşam desteği uygulamak gerekiyor. Bu noktada yaşam zincirinin ikinci aşaması olan kalp masajı uygulanmalıdır. Üçüncü aşama olarak ise elektroşok cihazları kullanılıyor. Bu cihazlar artık her vatandaşın kullanacağı şekilde basite indirgenmiş durumda, bunun için özel cihazlar geliştirildi.’’

Kalp masajı ile beyin gibi hayati organlara kan pompalandığını belirten Vural, ‘’Bu şekilde beynin 3 dakika yerine 20-30 dakika daha faaliyetini sürdürmesi sağlanarak ambulansa zaman kazandırılıyor. Elektroşok cihazı olduğunda ise kalp yeniden çalıştırılıyor, o kişi yeniden nefes alabiliyor ve dolaşımı yeniden çalışmaya başlıyor. O nedenle bu cihazlar hayati önem taşıyor’’ ifadesini kullandı.

‘’TÜRKİYE’DE KALP KRİZİ ANINDA HAYATTA KALANLARIN ORANI YÜZDE 1’’

Ani kalp durmasından hastane dışında her yıl 100 bin kişinin yaşamını yitirdiğini söyleyen Doç. Dr. Mutlu Vural, ‘’Kalp krizi anında, ülkemizde hayatta kalma oranları yüzde 1’in altında. Ama yaşam kurtarma zincirini güçlü bir şekilde uygulayan ülkelerde örneğin Amerika’da bu oran daha yüksek. Bir kişi yere yığılmışsa yanında kalp masajı yapmayı bilen, elektroşok cihazı bulunan ve bunu uygulamayı bilen biri varsa o kişinin hayatta kalma şansı yüzde 30. Hedeflenen oran ise yüzde 60. Bizde ise bu oran yüzde 1 civarında’’ diye konuştu.

‘’AYAKLI CANKURTARAN’’ PROJESİ İLE HAYATTA KALMA ORANI ARTACAK

Aynı zamanda Hayatta Kal Derneği’nin de Yönetim Kurulu Başkanı olan Doç. Dr. Mutlu Vural, dernek olarak hayatta kalma oranlarını arttıracak bir proje hazırladıklarını belirtti.

‘’Ayaklı Cankurtaran’’ adında bir yazılım geliştirdiklerini söyleyen Vural, ‘’İlkyardım bilen ve sağlık alanında çalışan sayımız ile elektroşok cihazı sayımız az. Böyle bir olay olduğunda, geliştirdiğimizi aplikasyona basıldığı zaman etraftaki sağlık çalışanı veya ilkyardım bilen kişi koşarak olay yerine geliyor. Etrafta elektroşok cihazı varsa başka biri de onu hızlı bir şekilde olay yerine getiriyor’’ dedi.

BİR KİŞİ YANINIZDA KALP KRİZİ GEÇİRİYORSA...

- İlk yardım deneyiminiz yoksa kalp krizi geçiren birine müdahale etmeyin, başka hastalara veya kendinize ait kalp ilaçlarını vermeyin.
- Hemen 112'yi arayın, ambulans yardımı isteyerek hastayı en yakın tam donanımlı bir hastaneye ulaştırın.
- Bu esnada, kalp krizi geçiren kişiyi uygun bir yere yatırın.
- Ayaklarını kalp seviyesinin üzerine kaldırarak, kalbe daha çok kan akışının olmasını sağlamaya çalışın.
- Üzerindeki sıkı kıyafetleri gevşetin, varsa kravatını çözün. Ve önemli olanın, hastayı bir hastaneye götürmek olduğunu unutmayın.
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 19:20.