30 Mart 2023, 14:54 | #1 |
Sarımsağın Kalbe Faydaları
Sarımsağın Kalbe Faydaları Sarımsak bağışıklık sistemini kuvvetlendirir Çağlar boyunca sarımsak iyileştirici etkisi, enfeksiyonlarla savaşması ve yara iyileştirici özelliği nedeniyle ilaç niyetine kullanılmıştır. Araştırmalar, sarımsağın bağışıklık sistemini de kuvvetlendirdiğini onaylıyor. 146 deneğin katıldığı bir araştırmada, kış boyunca 12 hafta düzenli sarımsak tüketenlerin daha az gribe yakalandığı ve enfeksiyonların daha hızlı iyileştiği ortaya kondu. Son dönemde yapılan bir araştırma ise sarımsağın bağışıklık sistemi hücrelerinin çoğalmasına yardımcı olduğunu gösterdi. 90 gün boyunca düzenli olarak sarımsak yiyerek soğuk algınlığı ve gribe karşı savunma geliştirmek, bu hastalıkları daha kolay atlatmak ve iyileşme sürecini hızlandırmak mümkün. Sarımsak kalp sağlığını koruyor Pek çok araştırma sarımsağın kalp sağlığı için son derece önemli olduğunu gösterdi. Kan basıncını düşürerek kolesterolü dengeleyen sarımsak, damarların sertleşmesini önlüyor, iltihaplanmalara karşı kan değerlerini güçlendiriyor. Yapılan araştırmalara göre sarımsak kalp damar kireçlenmesini yavaşlatarak kalp krizi riskini azaltıyor. Ayrıca kalbe bağlı felç geçirme oranını da düşürüyor. Yüksek kolesterol hastalarının sarımsak tüketerek özellikle kötü kolesterol seviyesini düşürebileceği, iyi kolesterol seviyesini ise yükseltebileceği biliniyor. Özellikle 50 yaşın üzerideki kişilerde sarımsak kolesterol tedavisinde %8 iyileştirme oranına sahip. Ayrıca kalp krizi riskini de %38 azalttığı belirtiliyor. Yüksek tansiyona karşı sarımsak Yetişkinlerin %25’in yüksek tansiyon görülür. Çok önemsenmeyen bu rahatsızlığın her yıl milyonlarca insanın ölümüne neden olması ise ciddiye alınması gerektiğinin en önemli göstergesi. Hipertansiyon teşhisi konmuş hastalarda sarımsağın düzenli tüketilmesi durumunda hastalığın daha kolay kontrol altına alınabildiği kanıtlandı. Sarımsak kan basıncının düşmesine yardımcı oluyor. Hipertansiyon hastalarının, bu rahatsızlığa bağlı kolesterol değerlerini düşürmek ve bağışıklık sistemin güçlendirmek için düzenli sarımsak tüketmesi öneriliyor. Sarımsak kansere karşı korur Alyum ailesine ait bitkiler olan sarımsak, soğan ve pırasanın kanser riskini azalttığı biliniyor. Başta mide, gırtlak, prostat ve kolon kanserleri olmak üzere pek çok kanser türüne karşı sarımsak oldukça etkili. Sarımsağın içindeki besin maddeleri, kanser hücrelerinin öldürülmesine de yardımcı oluyor. Kanserin büyümesini ve sıçramasını engelliyor. Sarımsak beyin sağlığı için faydalıdır Öğrenme, hafıza gibi beynin başlıca fonksiyonlarında sarımsağın önemli faydaları bulunuyor. Beynin kavramsal çalışma sistemlerinin kaybedilmesini engelliyor ve beyin hücrelerini koruyor. Sarımsağın bir başka faydası da sinir dokusunun bozulmasını engelleyerek zihin rahatsızlıklarına karşı korumak. Bu rahatsızlıklardan biri de Alzheimer. Sarımsak bağırsakları destekler Prebiyotik özelliği bulunan sarımsak, bağırsaklardaki iyi bakterilerin çoğalmasını sağlar. Bağışıklık sistemi ile bağlantılı hücreleri destekler ve modu yükseltir. Bağışıklık sistemi ile bağırsakların etkili koordinasyonunu sağlayarak bağışıklığı artıran bakterilerin sayısını artırır. Sarımsak kemik sağlığını korur Alyum ailesine bağlı tüm sebzeler, kemik iltihabına karşı koruyucudur. Sarımsak da özellikle ilerleyen yaşlarda kemik kütlesinin sağlığını korumak için destekleyici olur. Bilim insanları, sarımsağın doğal bileşiklerinin eklem kıkırdaklarının ve kemik yapısının korunmasını sağladığına inanıyorlar. Sarımsağı tüketmenin en iyi yolu nedir? En doğru sarımsak tüketme yöntemi sebzenin kendisini almaktır. Uzmanlar sarımsak özlü takviyelerin doktor kontrolünde olmadan alınmasını önermiyorlar. Sarımsak özü kullanan bu takviyelerin içeriğindeki maddeler, kullanmakta olduğunuz ilaçlarla etkileşime geçebilir ve istenmeyen yan etkilerin ortaya çıkmasını tetikleyebilir. Sinirlilik, baş dönmesi, uykusuzluk ve kanamalara neden olabilir. Sarımsağı doğal haliyle tüketmek en doğrusudur Etkisini artırmak için sarımsağı bir bıçak yardımıyla ortasından kesin ve oda sıcaklığında bekletin. Uzmanlar, bu bekletme süreci sırasında sarımsağın içindeki enzimlerin harekete geçtiğini ve bu sayede besin değerlerinin yükseldiğini belirtiyorlar. 10 dakika boyunca oda sıcaklığında bekleyen sarımsağa zeytinyağı ekleyebilir, dilediğiniz baharatlarla çeşni hazırlayabilirsiniz. |
|
|
Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi) | |
|
|