IRCForumu.ORG   çatla net
Goygoy


 
 
Seçenekler Stil
Alt 28 Mayıs 2023, 16:49   #1
EylulSohbet.Net
eXaLaNCe - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Statör Sargısı Nedir? Elektriksel Kontrolleri (Kısa Devre-Kopukluk-Şasiye Kaçak)

Statör, alternatörde alternatif akımın üretildiği sargılardır. Sargıların yanması, kısa devre yapması, şasiye kaçak yapması, kopması durumunda, alternatör arızalanacaktır ve elektrik üretmeyecektir. Statörde üç fazlı (trifaze) elektrik akımı üretilir, bu akım diyotlarla doğrultularak araç şebekesine verilir. Preslenmiş çelik plakalar (çekirdek) içinde, yalıtılmış halde bakır tellerden meydana gelir. Statör sargısının elektriksel kontrolleri multimetre (avometre) ile veya seri lamba ile yapılabilir.

MULTİMETRE (AVOMETRE) İLE KONTROL
Statörun Şasiye Kaçak Kontrolü
Multimetre direnç ölçümü veya sesli konuma alınır, ölçüm uçlarından biri sargı uçlarından birine, diğer ölçüm ucuysa statörün demir gövdesine tutulur. Multimetre ötmemelidir, direnç konumundaysa direnç göstermemelidir (sonsuz direnç göstermelidir.)

Statorun Devre Kontrolü (Kısa Devre veya Kopukluk)
Multimetre direnç ölçümü konumuna alınır. Ölçüm uçlarından biri sargı uçlarından birine tutulur, diğer ölçüm ucu diğer sargı uçlarına sırayla tutulur. Katalog değerine uygun olarak bir direnç değeri okunmalıdır. Düşük direnç; kısa devre demektir. Sonsuz direnç; kopukluk demektir. Multimetre sesli konuma alınarak hızlı bir kopukluk kontrolü yapılabilir, sırayla sargı uçlarına tutulur, sesli ikaz vermelidir. Sesli ikaz vermiyorsa sargıda kopukluk var demektir.

Statör Sargısının Multimetre ile Kopukluk Kontrolü
1)Multimetre ohm konumuna alınır. Multimetre prob uçlarından biri; statör sargı uçlarından birine, diğer prob ucuysa sırasıyla diğer sargı uçlarına tutulur. Sonra tutulan uçlar değiştirilerek tüm uçlar kontrol edilir.

2)Multimetre düşük bir direnç değeri göstermelidir. Direnç değeri gösteriyorsa kopukluk yok demektir. Hiç değer göstermiyorsa (yani sonsuz değer gösteriyorsa), o sargıda kopukluk var demektir. Değiştirilmesi gerekir.
3)Katalog değerinden daha düşük bir direnç okunursa, statör sargılarında kısa devre var demektir.

SERİ LAMBA İLE KONTROL
Seri lamba ile statörün kopukluk kontrolü ve şasiye kaçak kontrolü yapılabilir. Bu statör sargılarının 3 adet çıkış ucu bulunmaktadır. Statördeki bakır tellerin dış yüzeyleri yalıtkan malzemeyle kaplıdır ve birbirlerine ve gövdeye temas etseler bile ELEKTRİK İLETKENLİĞİ YOKTUR. FAKAT SARGININ İÇİNDE SARGI TELLERİ BİRBİRİNE BAĞLIDIR.

Statör Kopukluk Kontrolü
Normalde Statör sargılarının çıkış uçları diyotlara bağlıdır (lehimlidir). Bu eğitim örneğinde sargı uçları koparılmıştır. Sargıların iletken uç kısımlarına, seri lambanın maşa uçları çift çift sırayla bağlanır. LAMBA YANMALIDIR. Lamba yanıyorsa, statör sargıları sağlam demektir. LAMBA YANMIYORSA, STATÖR SARGILARI KOPUK DEMEKTİR.

Statör Şasiye Kaçak Kontrolü
Akü ve bir seri lambaya oluşturulan test ekipmanında, akünün bir ucu statör sargılarına tutulur, diğer ucu statör demir gövdesine, lamba yanmamalıdır. Lamba yanıyorsa şasiye kaçak var demektir.
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 09:19.