IRCForumu.ORG   Reklamalanı
sohbetkeyfim


Özel Eğitim Ve Rehabilitasyon Özel eğitim ve rehabilitasyon ile alakalı tüm konulara bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

 
 
Seçenekler Stil
Alt 28 Kasım 2023, 14:29   #1
Standart Duyu Bütünleme Terapisi

Duyu Bütünleme Terapisi , müdahale stratejilerini Duyu Bütünleme teorisinden alır.
Duyu Bütünleme Teorisi ve tedavi stratejileri, bütün dünyada ergoterapist, fizyoterapist ve konuşma terapistleri tarafından geçerli kursları alındıktan sonra öğrenilir ve uygulanır. .
Duyu bütünleme teorisi ve müdahale stratejileri tamamen nörofizyolojik, nöroanatomik ve pediatrik ergoterapi konusunda akademik bir içeriğe sahiptir.Yüksek lisans düzeyinde müfredat içeriği vardır.
Duyu bütünleme teorisinin, birçok standart testi bulunmaktadır ve teori olmasının avantajı ile de sürekli gelişmektedir.
Terapi bireylerin davranışlarındaki problemlerin nörofizyolojik temelleri üzerine hipotezler/varsayımlar kurularak uygulanır.
Duyu Bütünleme Teorisine Göre Tedavi Stretejileri/Terapi
Bu konuda eğitim almış Ergoterapist/Fizyoterapist/Konuşma Terapisti tarafından sırasıyla;
*Gözlem ve testler ile değerlendirme yapılır,
*Asıl/temel probleme odaklanılır,
*Aile/Öğretmen ile problem konusunda paylaşımda bulunur,
*Hedefler konulur ve ilk hedef seçilir,
*Tedavi planı yapılır(Tedavi belirli aktivite diyetleri şeklinde değildir, çocuktaki problemi azaltmaya yönelik temel fikri içerir),
*Tedavi uygulamaya konur(Kesinlikle çocuğun önderliğindedir, çocuğun duyu profiline uygun terapi ortamı sunulur ve çocuğun fikirleri/istekleri takip edlir,terapist çocuğa destek olur),
*Uygulamaların verileri gözlemlenir(işe yaradı mı, ne kadar yaradı, eksikleri var mı...),
*Uygulamanın etkinliği değerlendirilir,
*Eklemeler veya değiştirmeler yapılır.
Terapi, teoriden beslenen, sanatsal içeriği olan terapistin yeteneği ile doğrudan ilişkili bir durumdur. Çocuklarla yapılan bu uygulama/tedavi, doğal olarak oyun içermektedir. Burada önemli olan terapistin kişiye özel oyunları, kişiye uygun seviyede, ihtiyacı doğrultusunda sunabilmesi ve çocuğu daha üst seviyeler için cesaretlendirmesidir. Terapinin en önemli gereklerinden biri de çocuğun bu aktivitelerden zevk alması/eğlenmesidir. Nörolojik kayıtların/öğretilerin duygularla ilişkisi bilinen/kanıtlanmış bir durumdur. Ayrıca olumlu yaşantıların öğrenmeyi kolaylaştırdığı da bilinmektedir.
Duyu bütünleme terapisi beceri öğretmez.Çocuğa beceri için gerekli temeli verir.Duyu bütünleme terapisi uygun/uyarlanmış terapi ortamları gerektirir. Terapi sırasında uygulamaların amacı çocukların yaşadıkları zorlukların nörofizyolojik adaptasyonlarını sağlayıp, duruma uygun adaptif cevap çıkarmalarına yardımcı olmaktır. Terapi, teorisi gereği üç temel duyu sitemine odaklanır, ki bunlar ilkel/basit/temel duyu sistemleridir. Bunlar Vestibüler, Proprioseptif ve Taktil duyu sistemleridir. Diğer duyu sistemleri bu temel duyuların rehberliğinde gelişir.
Terapi seansında genel olarak değişik salıncaklar, hamaklar, dokunsal materyaller, trombolinler, tırmanma ve denge materyalleri kullanılır. Bunun yanında görsel, işitsel, tat, koku duyuları da diğer temel sistemlerin çalışmalarına eklenir.
Ayres'in Duyu Bütünleme Terapisi "ASI (Ayres Sensory Integration)" Çocuğa stimülasyon vermek şeklinde değildir.Yani çocuğa belirli duyuları vermek/sunmak şeklinde değildir.Buna göre çocuğu sandalyede veya salıncakta sadece çevirmek ya da sallamak değildir.Ya da fırçalama yapıp eklemlerine baskı yapmak değildir.Bunlar daha çok duysal stimülasyon terapileridir.Ya da trombolinde zıplatmak... değilidr.
Ayres Duyu Bütünleme Terapisini; çocuğun adaptif cevalar ürettiği interaktif eğlenceli nörofizyolojik bir süreç olarak tanımlar.Ve duyusal stimülasyonun aksine, duyu bütünleme bir çok duyunun bir arada amaca yönelik çalışması, işlemlemlenmesi ve motor cevaplar ile geri beslenmesi ile olur.
Adaptif cevap, bireyin amaç doğrultusunda iyi bir duysal işlemleme yaparak uygun sonuç/davranış/motor aktivite açığa çıkarmasıdır ve bu adaptif cevap da duysal bütünlemeyi besler/geliştirir.
Terapi uygulamalarının yukarıda sözü geçen uzmanlar ve temeller dışında uygulanası sözkonusu değildir ve bunun dışında uygulamalrın Duyu Bütünleme temelli ergoterapi veya Duyu Bütünleme Terapisiyle ilgisi yoktur. Çünkü bu teori tamamen nörofizyolojik/nöroanatomik temeller içeren bir teoridir.Türkiyede bu konuda en yetkili uzmanlar bu eğitimi almış fizyoterapistlerdir.


Alıntı
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 06:14.