IRCForumu.ORG   çatla net
Reklam Alanı


Özel Eğitim Ve Rehabilitasyon Özel eğitim ve rehabilitasyon ile alakalı tüm konulara bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

 
 
Seçenekler Stil
Alt 03 Temmuz 2021, 15:23   #1
GameOver
AkGün - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Öğretmenlerde Tükenmişlik Sendromu

Stres günümüz toplumunun en yaygın problemlerinden biridir. Günlük yaşamda hemen hemen herkesin stresli hissettiği olur. Bunu normal bir şey olarak kabul etsek de, stres uzun vadede sorunlara yol açabilir. Bu sorunların en yaygın olanlarından biri öğretmenlerde tükenmişlik sendromudur.

Oldukça sık görülmesi ve sonuçlarının çocuklarımızın eğitim hayatını etkilemesi sebebiyle bu durum oldukça ciddi bir konudur.

Öğretmenlerde Tükenmişlik Sendromu Nedir?
Tükenmişlik sendromundan muzdarip olan öğretmenler uzun bir süreç boyunca stresli bir yaşam süren kişilerdir. Bu insanlarda zihinsel, duygusal ve hatta fiziksel yorgunluk görülür. Bu sebepten ötürü işlerindeki performansları olumsuz etkilenir. Bunu deneyimleyen kişiler oldukça kötü hissederler.

Öğretmenlerde tükenmişlik sendromu, profesyonellerin yaşadığı tükenmişliğin eğitim alanındaki türüdür. Eğitim sistemindeki öğretmenlerin otoriterliklerini yitirmeleri ya da öğrencilerin asilikleri gibi yeni zorluklar çoğu eğitimcinin işinden tatmin olamamasına yol açmaktadır. Bu sebepten ötürü öğretmenler stresle ilişkili pek çok belirti gösterebilirler.

Bu vakaların çoğu, karşılanmayan beklentilerden kaynaklanır. Öğretmenler, işlerinin nasıl olması gerektiğine dair bir fikre sahiptirler fakat bu fikirleri gerçekte olanla aynı olamayabilir. Bu durum öğretmenlerde tükenmişlik sendromuna sebep olan bilişsel uyumsuzluğa sebep olabilir.

Öğretmenlerde Tükenmişlik Sendromunun En Yaygın Belirtileri
1. Duygusal Yorgunluk
Bu durumun yaygın göstergelerinden biri güçsüz hissetmektir. Bu his oldukça yoğundur ve uzun süre devam eder. Çoğu stresle ilişkili durumda olduğu gibi, kişi kafayı çizer ve genellikle mutsuz, yorgun ve herhangi bir şeye karşı isteksiz hissederler.

Bu bazı öğretmenlerde uykusuzluk, baş ağrısı ya da bağırsak problemleri gibi fizyolojik sorunların yaşanmasına sebep olabilir.

2. Düşük Kişisel Tatmin
Tükenmişlik sendromunun sebeplerinden biri öğretmenlerin işlerini istedikleri gibi yapamamalarıdır. Bu sebepten ötürü, genellikle yaptıkları işten tatmin olmazlar. Bu tatminsizlik başarısızlık ya da yenilgi hissine sebep olduğu gibi öğretmenlerin sınıf içinde güçsüz hissetmeleri ile de sonuçlanabilir.

Bu başarısızlık hissi öğretmenin hayatındaki diğer alanlara da sıçrayarak, onun kişisel ilişkilerinde ve hayatındaki diğer şeylerle ilgili de sorunlar yaratabilir.

3. Benlik Yitimi
Bu sendromdan muzdarip olan öğretmenler çaresiz ve işe yaramaz hissederler. Çoğu durumda işlerine olan ilgilerini yitirirler. Bundan dolayı, yaptıkları işe duydukları tutku kaybolur. Görevlerini mekanik bir şekilde yerine getirmeye başlarlar ve bu da onların öğretmenlikle ilgili daha da kötü hissetmelerine sebep olan kısır bir döngüye girmelerine sebep olur.

Bu Sorunla Nasıl Başa Çıkılır?
Öğretmenlerde tükenmişlik sendromu çocukların aldıkları eğitimin kalitesini de, öğretmenlerin özel hayatlarını da etkileyen ciddi bir sorundur. Fakat bu sorunu çözmek için neler yapabiliriz?

Eğer öğretmenseniz ve yukarıda bahsedilen belirtilerden bazılarını gösterdiğinizi düşünüyorsanız, yapacağınız en iyi şey stresi yönetmek için ne gibi yöntemlere ihtiyaç duyulduğunu öğrenmek olacaktır. Bunun için en etkili yöntemlerden bazıları anda kalmak ya da kasları rahatlatmaktır. Eğer sorununuzun kontrolden çıktığını düşünüyorsanız, bir psikologa görünmeniz faydalı olacaktır.
Eğer ebeveynseniz, çocuğunuzun öğretmeninin bu sorunlarla yüzleşmemesi için elinizden geleni yapabilirsiniz. Çocuğunuza kendini öğretmeninin yerine koymasını öğretin. Ayrıca öğretmenlerinin yüklerini de mümkün olabildiğince hafiflettirmelerini öğütleyin.
Tükenmişlik sendromunu deneyimleyen öğretmenlerle çalışamaya devam etmek önemli olsa da, bu durumu önleyici adımlar atmak daha da önemlidir. Bu noktada toplum olarak sorumluluğumuz, hayatlarımızı öğretmeye adayıp adamayacağımız meselesi devreye girer.


alıntı

________________

۰۪۫.۪۫۰𝓑𝓪𝔃𝓲 𝓲𝓷𝓼𝓪𝓷𝓵𝓪𝓻 ,𝓫𝓪𝔃𝓮𝓷 𝓲𝓷𝓼𝓪𝓷𝓵𝓪𝓻۰۪۫.۪۫۰
𝑪𝒊𝒌𝒂𝒓 𝒊𝒍𝒊𝒔𝒌𝒊𝒍𝒆𝒓𝒊𝒏𝒊𝒛 , 𝒔𝒂𝒉𝒕𝒆 𝒅𝒐𝒔𝒕𝒍𝒖𝒌𝒍𝒂𝒓𝒊𝒏𝒊𝒛 𝒎𝒊𝒅𝒆𝒎𝒊 𝒃𝒖𝒍𝒂𝒏𝒅𝒊𝒓𝒊𝒚𝒐𝒓

۰۪۫.۪۫۰AkGün۰۪۫.۪۫۰



 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 01:21.