IRCForumu.ORG   çatla net
Goygoy


 
 
Seçenekler Stil
Alt 20 Haziran 2021, 00:17   #1
"Lâ Tahzen innALLÂHe Meâna"
Furkan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Plesk Kontrol Panel Kurulumu

Plesk kontrol paneli sunucu işletim sisteminizi daha kolay yönetmenizi sağlayan bir yazılımdır. Kontrol panelli sayesinde birçok web sitenizi kolayca yayınlayabilir, web siteleriniz ile ilgili mail hesapları açabilir veya DNS işlemlerini çok daha kolay gerçekleştirebilirsiniz.

Bu panel linux işletim sistemi veya windows server işletim sistemleri üzerine kurulmaktadır. Plesk kontrol paneli bu kapsamda bilinen bir kontrol panelidir. cPanel’den sonra en çok kullanılan panel olarak bilinmektedir.

Kurulum için ön hazırlık; Plesk kontrol paneli Windows server işletim sistemi ve Linux server işletim sistemlerine sıfır konfigürasyon ile kurulacak şekilde tasarlanmıştır bu nedenle kurulum için sunucu üzerinde herhangi bir düzenleme zahmetine girmemize gerek yoktur.

Plesk Panel kurulmasını istediğiniz tüm bileşenleri sunucu üzerine kurar ve paylaşımlı web hosting hizmetine göre en iyi şekilde yapılandırır. Kurulum için parallels firmasının download sekmesine giriş yapıyoruz ve kurulumu başlatacak olan küçük boyutlu dosyamızı indiriyoruz. ( [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] )


Gerekli kurulum dosyasını indirdikten sonra "plesk-installer.exe" programını çalıştırarak kurulum işlemine başlıyoruz. İlk adımda karşınıza sunucu administrator şifrenizi isteyen ekran çıkacak bu alana sunucunuzun administrator şifresini yazarak ilerliyoruz.


Bir sonraki adımda Plesk paneli kuracağımız ekran karşımıza çıkmaktadır. Kurulum işlemini “Install or Upgrade Product” linkine tıklayarak başlatıyoruz.

Bu linke tıkladığımızda kuracağınız Plesk panel sürümü ve kurulum tipi adımları çıkacaktır. Bu alanları resimde belirtilen şekilde seçerek “Continue” butonu üzerinden kurulum işlemine devam ediyoruz.


Bu kısımda plesk panelinin versiyonları belirtilmektedir. Plesk panelin deneme sürümleri de bu alanda yer alır, eğer özel bir talep yok ise genellikle stabil olan versiyon seçilir. Bu anlatımda onyx versiyonunu seçeceğiz..


Panelinizin hangi özelliklerde kurulmasını istiyor isek buna göre seçim yapmalıyız. Full kurulum seçerek bazı özellikleri ekleyip/çıkartacağım. Continue diyerek devam ediyorum.


Panel özellikleri ekranından istediğim özellikleri ekleyebilir veya çıkartabilirim. Bu işlem sayesinde gereksiz çalışan servislerin önüne geçmiş oluyoruz. Plesk kurulumu genellikle standart istenir bu nedenle typical seçerek kurulumu kolayca sağlayabilirsiniz.


Plesk panel şifremizi girerek kurulumu başlatıyoruz. Windows işletim sistemimiz ile plesk panel şifremiz farklı olmalı ve güçlü olmalıdır aksi halde sunucumuz hack’lenebilir.





Kurulum 15-20 dk. Kadar sürmektedir.


Kurulum tamamlanmıştır. panelinize ipadresi:8443 yada ipadresi:8880 portları ile giriş yapabilrsiniz.

Örnek; 192.168.120.20:8443 192.168.120.20:8880

Yeni bir kurulum yaptığımız için panelimizde bazı ayarlar yapmamız gerekmektedir. Panel temamızı “commercial web hosting”” Service Provider view” olarak seçerek devam ediyoruz.


Panelimizde yöneteceğimiz web siteleri için paylaşımlı ip adresimizi, panelimiz için yeni güçlü bir şifre ve sunucumuzun hostname kaydını belirleyerek devam ediyoruz.


“Information” bilgilerimizi müşterimizin bilgilerine göre doldurup yapılandırma ayarlarımızı tamamlıyoruz. Panelimizin kurulumu tamamlanmıştır. Lisans anahtarı edinerek panelimizi kullanmaya başlayabiliriz. Lisans dosyamızı resimdeki gibi “Install Key” kısmından tanıtıyoruz.


Lisans anahtarımız .zip uzantılı bir dosya yada sadece aktivasyon kod’u şeklinde olabilir. Genellikle .zip şeklinde temin ettiğimiz için bu yöntemi kullandım.


Lisanslama işlemimiz tamamlanmıştır.


Plesk panelimiz genel olarak kullanıma hazır hale gelmiştir. Web sitelerimizi ekleyip kullanıma başlayabiliriz. Ancak web sitelerimizi eklemeden önce panelimizde DNS işlemlerimizi tamamlamamız gerekir. Sağ tarafta bulunan ana menü üzerinden “Tools & Settings” ayarlarına girerek “DNS Template” ayarlarına giriyoruz.


Standart olarak yapılandırılan kayıtları kendimize göre düzenliyoruz. Örnek olarak Ns adresleri ve A kaydı yapılandırması yapacağız;

ns1.siteniz.com 192.168.119.1 ns2.siteniz.com 192.168.119.2

Varsayılan NS yapılandırmasında domain yazan kısıma tıklıyoruz.




Sunucumuzda yayınlayacağımız web sitelerimizi yönlendireceğimiz Ns adresimizi yapılandırıyoruz. Aynı işlemi diğer NS için de gerçekleştiriyoruz. İP adresimiz için A kaydı oluşturuyoruz.


Varsayılan olarak ayarlanmış A kaydı üzerinden domain yazan kısma giriş yapıyoruz ve resimdeki şekilde yapılandırmamız gerçekleştiriyoruz.


Her iki ip adresimiz içinde aynı kayıtları oluşturduktan sonra DNS template kısmında işlemlerimiz tamamlanmış demektir. Eğer ayrıca özel bir kayıt girilmesini istiyor iseniz (MX,TXT) bu bölümden kolaylıkla yapılandırabilirsiniz. Panelimizde açacağımız web sitelerini alan adı aldığımız firmadan yukarıda şekilde NS yönlendirmesi yaptığınız takdirde web siteniz yeni sunucunuzda çalışmaya başlayacaktır.


Özgür Çiftci / Netinternet

ALINTI

________________

Düştüğüm her kuyudan mücadele ederek çıkmayı çocukken öğrendim.

"Aslolan hayattır, hayat da BEŞİKTAŞ"

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 07:01.