27 Ekim 2023, 23:51 | #1 |
Tatlı Kadayıf Dolması (Erzurum Yöresi) Tarifi - Nasıl Yapılır?
Tatlı Kadayıf Dolması (Erzurum Yöresi) Tarifi - Nasıl Yapılır? Erzurum Kadayıf Dolması, Tel kadayıf, elenmiş buğday ununa, su katılması ile hazırlanan hamurun, tekniğine uygun şekilde dökülüp pişirilmesi ya da yufka haline getirip, kesilmesi ve gerektiği zaman kızartılması şeklinde elde edilen yarı mamüldür. Ayrıca tel kadayıf, un ve su ile hazırlanıp özel kalıplardan ince şeritler halinde dökülerek, sıcak saçta kurutulmuş hamur ve bu hamur ile yapılan tatlı şeklinde de tarif edilir. Tel kadayıf Selçuklu ve Anadolu Beylikleri zamanında aşhane ve imaretlerde verilen yemek listesinde bulunduğu, Sultanların en çok tercih ettiği tatlılar arasında yer aldığı bilinir. Bu sebeple kadayıfın tarihçesi çok eskilere dayandığı anlaşılır. Şerbetini hazırlayalım ve soğumaya bırakalım. Kadayıfları tutam tutam koparalım, uzun şeritler halinde serelim. İçine iri dövülmüş cevizi ,2 tatlı kaşığı kadar koyalım saralım, yanlarını içe doğru katlayarak(yaprak sarar gibi). Derin bir tavamıza (tencerede olur, geniş ve derin olsun) sıvı yağ koyarak ısıtalım. Hazırladığımız vanilyalı sosa batıralım, elimizle hafif sıkarak kızgın yağa atalım, her bir yanını kızartalım. Soğuyan şerbetin içine teker teker atalım, 2 dakika şerbetli suyun içinde beklesin, şerbetten çıkaralım. Servis tabağımıza alalım, üzerini ceviz veya fıstıkla süsleyebilirsiniz.Sunuma Hazır. Afiyet olsun! Alıntılar |
|
|
Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi) | |
|
|