IRCForumu.ORG   çatla net
Goygoy


Telefon Dünyasından Son Haberler Telefon Dünyasından Son Haberler.

 
 
Seçenekler Stil
Alt 20 Haziran 2021, 00:17   #1
"Lâ Tahzen innALLÂHe Meâna"
Furkan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Mobil Teknoloji Terimleri Sözlüğü

A
A – GPS: Normal GPS, sinyal zayıf olduğunda yerinizi saptamak konusunda zorlanabilir. A-GPS, “Assisted Global Positioning Service” in kısaltılmış galidir. Yani, desteklenmiş GPS. Bu sayede telefonunuzdan gelen sinyal zayıf olsa da GPS, çalışmaya devam edecektir.

A2DP : Bluetooth teknolojisi üzerinden ses aktarımının stereo olarak yapılmasını sağlayan teknolojidir. Stereo, sesin iki kanallı olarak kaydedilmesini sağlayan teknolojidir. Bluetooth ise kısa mesafeden bilgi transferini gerçekleştirmek üzere tasarlanmış bir bilgi aktarım protokolüdür.

AAC : MP3′ den daha gelişmiş bir ses sıkıştırma formatıdır. Mp4 olarak da bilinir. Mp4 deyince aklınıza sıkça kullanılan MP3 terimi geldiyse, onu da açıklayalım. MP3, MP4 gibi terimler “mpeg – 1 Audio Layer: 3 / 4” anlamına gelir. “MP” terimi ses dosyaları için kullanılırlar ve “sıkıştırma şekli” anlamına gelirler.

ADRENO: Mobil cihazlar için işlemci üreten Qualcomm firmasının grafik işlemci modelinin ismidir.

Android / Android O.S.: (ing. Operating System) Linux tabanlı bir işletim sistemi olup, Apple dışındaki tüm akıllı cihazlarda kullanılırlar.

Antutu Benchmark: Android OS yüklü cihazların donanım derecelendirmesini yapan Çin Menşeili bir. Antutu’ nun aynı zamanda bir mobil uygulaması ve yazılı mevcuttur...

APLLE İOS: Açılımı, “Apple i – operating system” şeklindedir.

App Store: Application (ing. Uygulama) Store anlamına gelir. Apple’ ın uygulama marketidir. Buradan ücretli veya ücretsiz uygulamaları görebilirsiniz. Apple’ ın uygulamaları Android’ in biraz üstünde bir kalite sunarlar.

AMOLED Ekran: “active matrix organic light emitting diode” kelimelerinin kısaltılmış hali olan Amoled, özellikle Samsung Firması’ nın geliştirdiği ekran teknolojisidir. AMOLED, kendinden ışık saçan (ekranı görmek için bir özelliklebir ışık kaynağına ihtiyacınız yok) ve karmaşık imajları görüntüleyebilen ve renklerin parlaklığını tam olarak yansıtabilen bir ekran teknnolojisidir.

Browser: İnternet sağlayıcısı anlamına gelmektedir. Microsoft’ un Internet Explorer, Apple’ ın Safari, Google’ ın Chrome’ u browser’a örnektir.

Chipset: Akıllı telefonlar, yoğun bir işlemci gücünü arkalarına almadan işlevlerini yerine getiremezler. Bu yüzden birden fazla elektronik chip’ in beraber çalışmasına ihtiyaç duyarlar. Chipset, birden fazla elektronik çipin birleşmesinden oluşur.

Color – Depth: Renk Derinliği anlamına gelmektedir. Yapılan araştırmalara göre insan gözü, 10 milyon rengi algılayabilmektedir. renk derinliği ne kadar artarsa bir cihazın kamerasının algılayabildiği renk sayısı o kadar artmaktadır.

CPU: İşlemci anlamına gelmektedir. CPU’ nun açılımı; “Central Processing Unit” anlamına gelir. Yani temel işlemci ünitesi.

CORNİNG GORİLLA GLASS daha ince ve daha hafif akıllı cihazlar üreten bir firmadır. Bu firmanın, “Corning Gorilla Glass – 2 “, “Corning Gorilla Glass – 3” gibi yeni modelleri mevcuttur ve çıkan her model, kullanıcılara çok daha ince ve sağlam bir ekran camı sunar. İncelememizde konu edilen Samsung Galaxy Note 4, Corning Gorilla Glass – 3’ü kullanır.

Dinamik Hafıza: Paylaşılabilir hafıza anlamına da gelen dinamik hafıza, bilgileri farklı bir biçimde organize eder.
Dual – SIM: İkili Sim kart anlamınagelmektedir. Sim – karttan önce isterseniz “sim”in açıklamasına bakalım: “subscriber identitiy module” kelimesinin kısaltılmış olan bu kısaltma, operatör hizmeti alanlar için kimlik bölümü anlamına gelmektedir.

DSDS: Dual Stand – By anlamına gelmektedir. Bu teknoloji sayesinde aynı sim kart yuvasında birden fazla sim – kartı dönüşümlü olarak kullanabilirsiniz.

DVB – H: (ks. Digital Video Broadcasting – Handheld) kelimelerinin kısaltılmış halidirAvrupa’ da akıllı cihazlardan dijital televizyon izlenmesini sağlayan birbir teknolojinin adıdır. 2005 yılından bu yana cep telefonlarında kullanılmaktadır.

EDGE (ks. Enhanced Data for Global Evolution): Data aktarımında kullanılan 2. nesil – üstü bir veri – transfer protokolüdür.Kelimenin tam anlamı “global gelişim geliştirilmiş veri teknolojisi” anlamına gelmektedir.

FM: Frekans modülasyonu anlamına gelmektedir. FM’ de bir yere ulastirilimak istene ses sinyali, tasiyici bir sinyal uzerinde, frekans degeri kodlanarak ulastirilir. Fm radyolar,
mobil internet teknolojilerinin yaygınlaşmasıyla gözden düşmüş gibi görünseler de, incelemesini yaptığımız LG G3 D855 Modelinde entegre halinde mevcuttur.
Fixed – Focus : Netlik ayarı kullanıcı tarafından yapılamayan lenslerdir. Bu lens çeşidi sabit diyaframa sahiptir.

Focus : odak”, “odaklanma” anlamına gelmektedir. Bir akıllı cihazın görüntüye odaklanması anlamına gelmektedir.

FPS (ks. Frames Per Second): Saniye başına sahne anlamına gelen bu kelime, özellikle akıllı cihazların kameraları için kullanılırlar.

FM Transmitter: Akıllı telefonların anten olmadan fm dalgalarını yakalamasını sağlayan devre kartı. Frekans: Radyo dalgalarının dönüş hızı anlamına gelir. Hertz ile ölçülür.


Gesture Shot: :İnsanların hareketli vücut sahnelerini çekebilen fotoğraf makinesi özelliği.
Giga – Byte: Bir milyon baytın kısaltılmış halidir. Byte, en küçük veri biçimine verilen isimdir. Giga – Byte ise bir milyon bayt anlamına gelmektedir.

GPU: (ks. Graphic Processing Unit) Grafik işlemci ünitesi anlamına gelmektedir. Örneğin Apple grafik işlemci olarak Apple A8′ i kullanır.

Hall Sensörü: İngilizce “giriş sensörü” anlamına gelen kelime, yeni nesil akıllıtelefon veya tabletlerde kullanılır. Bu sensör sayesinde cihaz, bulunduğu ortamın ışık seviyesini algılar ve ekran parlaklığını ona göre ayarlar.

Head – Set: (İng. Baş – Üstü) Tac kulaklık anlamına gelir. Bu kulaklık, başın üstünden bir kordonla bağlı sağ ve sol hoparlörü birbirine bağlaması nedeniyle diğer kulak – içi kulaklıktan ayrılır.

HDR: (ks. high dynamic range) Kelimelerinin Kısaltılmış halidir. HDR fotoğraflar normal fotoğraflardan çokdaha fazla renk ve ışık bilgisi barındırırlar. Bu açıdan HDR fotoğraflar çok daha ayrıntılıdır ve renk yoğunluğu daha fazladır.

Hertz: Yatay bir frekans yayıcının 1 saniyede yaptığı tura verilen isimdir.

IPS: Hitachi tarafından 1996 yılında ekranların doğru görüş açısı ve renk seçimi konusundaki zorluklarını ortadan kaldırmak için geliştirilmiş LCD ekran tipidir. LCD: Liquid Crystal Display (Sıvı – Kristal Ekran) anlamına gelmektedir.
IPS LCD: Aydınlatmalı LCD Ekran Teknolojisidir.

Kapasitif Tuş: Dokunmatik olmayan, akıllı telefonların ekranlarının altında bulunan tuşlar. Kapasitif terimi, kapasitör kullanan anlamına da gelmektedir.
Kbps: ( ks. Kilobits Per Second ) kelimesinin kısaltılmış halidir. Saniye başına 1024 bit bilgi sağlama kapasitesine verilen isimdir. Bit ise, ikili sayısal değere verilen isimdir.

LED: Üzerinden elektrik akımı geçtiğinde ışık üreten iletkenlerden oluşan teknolojik düzenek.

Lollipop: Android İşletim Sistemi’ nin 5.0 ve üstü işletim sistemlerine verdiği genel isimdir.

mAh: (ks. Miliamper / Hours) anlamına gelmektedir. Şarj olma özelliğine sahip cihazlar Ah değerini kullanırlar. (amper/hour) Ancak daha küçük bataryası bulunan cihazlar mAh değeri kullanırlar. Bu da miliamper / hour anlamına gelmektedir.

MB: Mega – byte anlamına gelir ve 1024 kilobayta eşittir.
MP ks. Mega – piksel): bir milyon piksele verilen isimdir.

Mhz: Bir milyon hertz‘ e verilen isimdir.

MicroSD: “Micro Sandisk” anlamına gelmektedir. Bu giriş kısmına sahip olan akıllı telefonların hafızası kart desteğiyle arttırılabilir.

MHD: “mobile high definition” link anlamına gelen bu kelime nokia, samsung,silicon image, sony ve toshiba’nın oluşturduğu toplıluğun mobil cihazlar için geliştirdiği audio/video bağlantı standardıdır.

Multi – Touch: Multi – Touch, birden fazla parmakla ekrana dokunabilmenizi sağlayan bir ekran teknolojisidir.

NFC (ks. Near Field Communication): Yakın saha iletişimi anlamına gelen bir kısaltmadır. NFC sayesinde cep telefonunuzla çektiğiniz bir resmi kolayca etrafınızla paylaşabilirsiniz. NFC teknolojisi yurt dışında yaygın bir teknoloji ancak ülkemizde tam anlaşılamamış olacak zamanında pek çok haber sitesi NFC çipinin ne olduğunu anlamayarak haber yapmştı.
OCR: (ks. optical character recognition / Optik Karakter Tanımlaması) OCR, bir yazılımterimidir. Belli bir yüzey üzerindeki yazıları dijital ortama aktarmak ve dijital hale getirmek için kullanılan yazılımlara verilen genel addır. Benzer teknolojiler Google, whatthefont.com sitelerinde de kullanılır.

OEM ( ks. Original Equipment Manufacturer): ifadesinin kısaltması olan bu kelime, kendi markası olan firmalar için fason ürün üreten küçük üreticiler için kullanılırlar.

OLED: Organic – LED anlamına gelir.Arka aydinlatmaya ihtiyacduymayan, kendinden parlayan bu ekran teknolojisi Kodak Firması tarafından geliştirilmiştir.

Optik Zoom: Cep telefonlarında optik olaran nesneye odaklanmayı anlatan optik zoom, bunu lensleriyle yaptığından herhangi bir görüntü kaybına sebep olmaz.

OS (ks. Operating System ): İşletim Sistemi anlamına gelir. Akıllı cihazlarda şu anda üç çok popüler işletim sistemi kullanılır; Apple iOS, Android, Wİndows

PC Sync: Bir akıllı cihazın bilgisayarla senkronize hale gelmesine verilen isimdir..

PDA (ks. Personal Digital Assistant) : PDA olarak ta bilinir. Günümüzde çok yaygın olmasa da özellikle 90′ lı yıllarda özellikle yaygın olan bir elektronik cihazdı.

Platform: Kelime anlamı düz bir yüzeydir. Ancak platform, çeşitli tipteki elektronik cihazlar için de kullanılırlar. Tabletler, akıllı telefonlar, giyilebilir teknoloji bunların hepsi ayrı platformlardır. Bunun yanında bir yüzey üzerinde ilerleyen karakterleri konu alan video oyunları içinde “platform” tabiri kullanılır.

Piksel: “Pixel” olarak da bilinen kelimeyi sıkça duymuşsunuzdur. Pekiyi anlamını hiç merak ettiniz mi? Pixel (Piksel) Picture (Resim) kelimesiyle Element kelimesinin birleşmesinden oluşur. Bir resmi oluşturan en küçük elementlere verilen isimdir.

Quad – Band: 850/900/1800/1900 MHz’ lik şebekeleri destekleyen, yani dünyanın her yerinden kullanılabilen akıllı cihaz ve cep telefonları için kullanılan bir ifadedir.
RAM (Random-Access Memory): Bilgisayarın geçici olarak kullandığı hafızaya verilen isimdir.
RDS (ks. Radio Data System): Zenginradro frekansıdır. Bazı radyo yayınları bu frekanstan yapılırlar. Böylece araba teypleri veya bazı müzik setleri, yayının kaynağından çok daha fazla bilgi alırlar. Bunu sağlayan teknolojiye rds adı verilir.

ROM (ks. Read-Only Memory): Bir çeşit veri depolama çeşididir. Bu veri depolama şekli cihazınız kapalı olsa bile verilerinizi depolamaya devam eder. Eğer ihtiyaç duyulursa, “ROM” üzerindeki veri “RAM” e depolanabilir.

RSS (ks. Rich Site Summary): kelimelerinin kısaltılmış halidir. RSS, zengin site içeriği anlamına gelmektedir.

SAR (ks. Spesific Absorption Rate): anlamına gelmektedir. Akıllı cihaz ve cep telefonlarının yaydığı elekromanyetik radyasyon miktarının değerine verilen isimdir.

Shoot’ em Up: (ing. Hepsini Vur) Bir bilgisayar oyun tabiridir. Bu tip oyunlarda tek amaç karşınıza çıkan her şeyi vurmaktır.

Super – AMOLED: Super – Amoled ekran teknolojisi, AMOLED ekran teknolojisinden daha ince ve daha gelişmiş bir ekran teknolojisidir. 2016′ da yapılan kullanıcı yorumlarına göre Super – AMOLED mobil cihazlar ve tabletler için mümkün olan en gelişmiş ekran teknolojisidir.

Temperli Cam: Tempered olarak da bilinen bu cam çeşidi, tıpkı normal cam gibi üretilir. Ancak daha fazla ısıl işlem görerek sağlamlaştırılır. Akıllı cihazların ekranlarında kullanılır.
Triluminos: Sony Firması’ nın ürettiği gelişmiş, ışık yayan yarı – iletken teknolojisinin adıdır. Bu teknoloji sayesinde çekilen fotoğraflardaki renkler çok daha doğal ve canlı gözükür.

UI (ks. User Interface): Kullanıcı arayüzü anlamına gelmektedir. GUI terimi ise “Graphic User Interface”anlamına gelmektedir.
Wearable: (İng. Giyilebilir) anlamına gelen bu kelime son dönemlerde karşımıza çıkan akıllı saat, akıllı bileklik vb. teknolojileri karşılamak için kullanılırlar.
Xenon Flaş: Kısa mesafede güçlü ışık verebilen flaş çeşidi olup, sapladığı görüntü kalitesi son derece yüksektir.

ALINTI


________________

Düştüğüm her kuyudan mücadele ederek çıkmayı çocukken öğrendim.

"Aslolan hayattır, hayat da BEŞİKTAŞ"

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 06:23.