05 Temmuz 2022, 18:37
|
#2
|
|
Kullanıcılara ait mesajları görebilmek için üye girişi yapmalısınız!
|
|
Alıntı:
FeRiDe Nickli Üyeden Alıntı
Çilekler tezgahlardaki yerini aldı, fiyatı da bir nebze de olsa uygun hale geldi.
Ancak ne yazık ki o iri iri çilekleri yerken içinizi kemiren bir şüphe hep oldu, biliyoruz. "Acaba şu an gerçekte ne yiyorum" diye düşünmeden edemediniz. Çocukluğunuzdaki gibi tarlalardan toplanıp gelmiş minik ama lezzetli çiçekleri yerken yaşadığınız mutluluğu bir türlü yakalayamadınız, tahmin edebiliyoruz.
"Bu çilek nasıl olur da bu kadar büyük olur" dediniz, "bu şekerli tat nereden geliyor böyle" diye düşünüp durdunuz belki. Haklısınız da.
Çeşitli kimyasallarla, hormonlarla dev gibi bir hale gelen, organik diye alsanız da hep bir kuşku duyduğunuz o çilekler yerine evinizde, saksı içinde kendi çileğinizi kendiniz yapmaya ne dersiniz?
Biliyoruz, el değmemiş, kimyasal bulaşmamış tohum ya da fide bulmak da bir hayli zor ama sağlığınız için en azından nasıl yetiştirildiğini bildiğiniz, ellerinizle büyüttüğünüz minik ve lezzetli çilekler yemek elinizde.
Kendi çileğini kendi yetiştiren birinden en doğalından fideler de buldunuz mu, değmeyin keyfinize.
E hadi o zaman sözü daha fazla uzatmadan, evde, saksı içinde çilek yetiştirmek için bilmeniz gerekenleri bir bir anlatalım.
Evde çilek yetiştirmek için öncelikle olabildiğince doğal ve saksıda yetişebilecek türde çilek fideleri edinmelisiniz...
Başta da söylediğimiz gibi, biliyoruz ki tamamen doğal bir tohumdan ya da fideden söz etmek günümüz şartlarında oldukça zor. Ama güvenilir çiçekçilerden ya da tarımla uğraşan kişilerden olabildiğinde doğal fideler edinmeye çalışmalısınız. Böylece yetiştirdiğiniz çilekleri gönül rahatlığıyla yiyebilirsiniz.
Aynı zamanda saksıda yetiştireceğiniz çilek türlerini de bilmelisiniz. Çünkü her çilek, saksıda yetişmeye uygun değil. Bu yüzden saksıda rahatça yetişen yediveren, Osmanlı ya da dağ çileği fidelerinden birini seçmelisiniz
Fidelerin büyüyüp meyve vermesi için seçeceğiniz saksının çok derin olmamasına özen göstermelisiniz...
Çilekler için saksı seçiminde dikkat etmeniz gereken en önemli nokta saksının derinliği. Fazla derin olmayan, yaklaşık 20-25 santimetre derinliklere sahip saksılarda yetişebilen çilekler, genel olarak uzun ve dar çiçekliklerde/saksılarda yetiştiriliyor. Ancak dilerseniz yuvarlak ve geniş saksılarda da gönül rahatlığıyla yetiştirebiliyorsunuz.
Yalnız hemen uyaralım, bitki meyve vermeye başladıktan sonra meyvelerin toprakla temas etmemesi gerekiyor. Bu yüzden çileklerin saksıların kenarlarından aşağı doğru sarktığı bu gibi görüntüler sizi korkutmasın, aksine doğrusu bu, içiniz rahat olsun.
Toprak seçiminizi torftan yana kullanmalısınız...
Çilek yetiştirmek için kullanacağınız toprağın torf, yani organik malzemeler bakımından zengin bir toprak türü olması gerekiyor. Fideleriniz büyüyüp meyve vermeye başladığında toprağı gübrelerle daha da zenginleştirmeniz daha verimli çilek yetiştirmenize olanak sağlıyor.
Fideleri ekerken köklerine özen göstermelisiniz...
Evde, saksı içinde çilek yetiştirmek için fideleri genel olarak mart-eylül ayları arasında dikmeniz gerekiyor. Ancak fidelerin kökleri çıplak değil de saksılı olursa, yetişmesi için doğru şartlar sağlandığında dört mevsim ekimi yapılabiliyor. Torfla doldurduğunuz bir saksıya, büyüklüğüne göre değişmek şartıyla 1 ila 3 arası fide ekmeniz yeterli oluyor.
Toprağını nemli tutmayı ihmal etmemeli ve bitkinin gerekli güneşi almasını sağlamalısınız...
Çilek fidelerini ektikten sonra toprağın sürekli nemli kalmasını sağlamalı, ona göre düzenli olarak sulama yapmalısınız. Ancak çok fazla sulamamaya da özen göstermelisiniz çünkü fazla su, köklerinin hızla çürümesine neden olabilir. Bu nedenle drenaj deliği olan saksılar tercih etmeniz de önemli. Çünkü bu deliklerden fazla su akarak köklerin çürümesini engelleyecektir.
Güneşlenme süresine gelirsek, çilek güneşi seven bir bitki. Bu nedenle günde ortalama 6 saat kadar güneş ışığı almasını sağlamalısınız.
Çilekleriniz olgunlaştıktan ve meyveleri topladıktan sonra budamayı unutmamalısınız
Doğru sulama ve yeterli güneş ışığı altında kalmayla çilekleriniz zaman içinde olgunlaşacak ve meyvelerinizi afiyetle yiyebileceksiniz. Ancak devamlılık sağlamak istiyorsanız meyveleri topladıktan sonra da bitkiye iyi bakmalısınız. Tüm meyvelerini veren bitkinizin kurumuş yapraklarını bitkiden tamamen ayırıp uzaklaştırın. Toprağın üzerine dökülen kuru yaprakları da temizleyin. Ardından toprağı eskisi kadar çok olmasa da ara ara sulayarak nemlendirin ve fidelerin hayatta kalmasını sağlayın.
Bu sayede yıl içinde birden fazla kez meyve alma şansı yakalayabilir, önünüzdeki yıllarda da çilek yetiştirmeye devam edebilirsiniz. Mis.
|
Ben anLamam Saksıdan Çiçekten Böcekten
|
|
|