IRCForumu.ORG   çatla net
Goygoy


Ağaç Şeklinde Aç1Beğeni
  • 1 Post By Bade

 
 
Seçenekler Stil
Alt 06 Ocak 2024, 09:08   #1
Kayıtlı Üye
Bade - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart İlk Yardım Nedir?

Günlük hayatta öngörülemeyen kazalar olabiliyor. Bu kazaların bazıları ise ağır yaralanmalara ya da ölümlere yol açabiliyor. Ancak doğru ve zamanında müdahale, kazaların sonuçlarını hafifletebiliyor. Bu nedenle bu gibi zamanlarda ilk yardım büyük önem taşıyor. İlk yardım ile ilgili araştırma sonuçları, profesyonel yardım gelene kadar kazazedeye yapılan doğru müdahalenin önemini gösteriyor. Peki ilk yardım nedir nasıl yapılır? İşte ilk yardımla ilgili merak edilenler…
İlk Yardım Nedir?
İlk yardım nedir kısaca tıbbi araç gereç olmadan mevcutta olanlarla yapılan ilaçsız uygulamalar olarak yanıtlanabiliyor. Bir kaza ya da hayatı tehlikeye sokan bir durumda, sağlık görevlileri olay yerine ulaşana kadar hayati tehlikenin azaltılması ya da mevcut durumun daha kötüye ilerlemesinin önlenebilmesi için yapılanlara ilk yardım deniyor. İlk yardımda ulaşılabilen araç ve gereçler kullanılıyor ve zamanında yapılan müdahale ile tıbbi yardıma ihtiyacı olan kişilerin durumlarının kötüleşmesinin önüne geçilmesi amaçlanıyor.
İlkyardım
İlk Yardımı Nasıl Yapılır?
İlk yardımda öncelikli amacın kişinin yaşamsal fonksiyonlarını sürdürmesi olması ilk yardımın önemi hakkında bilgi veriyor. İlk yardım kapsamında yapılanlar temelde hayati tehlikenin ortadan kaldırılmasını hedefliyor. O zaman ilk yardım nasıl yapılır sorusu akla geliyor. Bu sorunun yanıtı koruma, bildirme ve kurtarma olmak üzere üç aşamada yanıtlanabiliyor.

İlk yardımda öncelikle müdahale edecek kişinin, kendisini ve kaza yerini koruma altına alması gerekiyor. Olay yerinin işaretlenmesi, araç varsa ışıklı tabela kullanılması, bulaşıcı hastalık durumunda eldiven kullanılması, zehirlenme riski varsa gaz kaynaklarının kesilmesi koruma örnekleri olarak sayılıyor.

Bildirme aşaması en hızlı şekilde sağlık ekiplerine bildirim anlamına geliyor. 112’ye kazazedenin durumunun detaylı bir şekilde anlatılması gerekiyor. Ayrıca telefonda arayan kişinin kimlik bilgilerinin, çoklu yaralanma durumu varsa, kişi sayısının, olayın oluş şekli ve tanımının da hızlı ve anlaşılır biçimde iletilmesi önem taşıyor.

Kurtarma aşaması ise ilk müdahaleyi yapacak kişi tarafından yapılacakları kapsıyor. İlk yardım bilen kişi, sakin ve hızlı bir şekilde kazazedenin yanına geçmeli ve kurtarma adımlarını uygulamalı. Eğer çevrede ilk yardım bilmeyen kişiler varsa, bu kişiler hastaya veya kazazedeye dokunmamalı, kazazedeyi yerinden kaldırmaya çalışmamalı ve herhangi bir nedenle yerinden kıpırdatmamalı.

İlkyardım
İlk Yardımı Kimler Yapabilir?
Kimler ilk yardım yapabilir sorusunun yanıtı, ilk yardımın kendisi kadar büyük önem taşıyor. İlk yardım gerektiren durumlar oluşması halinde ilk müdahaleyi, yalnızca ilkyardımcı sertifikasına sahip kişilerin uygulaması gerekiyor. İlk yardımcı, boğulma, kaza, zehirlenme, yaralanma gibi ani durumlarda tıbbi yardım gelene kadar kişiye müdahale eden sertifika sahibi kişilere deniyor. İlkyardımcı olmayan kişilerin bilinçsiz müdahalesi, hastanın ya da yaralının durumunu daha fazla kötüleştirme riski taşıyor. Bu nedenle ilk yardımcı sertifikası olmayanların herhangi bir müdahalede bulunmaması gerekiyor.
İlk Yardım Eğitimi Nereden Alınır?
İlk yardımcı sertifikası almak isteyenler Sağlık Bakanlığı’na bağlı ve ilkyardım eğitimi vermeye yetkili olan kurumların açmış oldukları eğitimlere katılmalı. Bu kurum ve kuruluşlar 16 saatlik teorik ve uygulama eğitimleri veriyor. İlk yardım ile ilgili bilgiler verilen ve bilgilerin uygulanması sağlanan bu eğitimler tamamlandıktan sonra, eğitime katılanlar Sağlık Bakanlığı yetkilileri tarafından yapılan sınava giriyor. Teorik ve uygulamalı sınavı başarı ile tamamlayanlar ise Sağlık Bakanlığı onaylı ilk yardımcı sertifikası almaya hak kazanıyor. Başarılı olan kişiler ayrıca ilk yardımcı kimlik kartı da alıyor.
L_ bunu beğendi.
________________

İnsanı eksilten kaybedişleri değil; zannedişleridir.....
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 13:42.