IRCForumu.ORG   çatla net
Goygoy


Ağaç Şeklinde Aç5Beğeni
  • 3 Post By Edi
  • 1 Post By Chloe
  • 1 Post By Ada

 
 
Seçenekler Stil
Alt 08 Kasım 2023, 15:59   #1
Süper Moderatör
Edi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Ircforumuicon (3) Borderline Kişilik Bozukluğu Nedir ?

Borderline Kişilik Bozukluğu

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Borderline kişilik bozukluğu; kişinin kendisi ve diğer insanlar hakkındaki düşünme biçimini, sosyal hayatta problem yaratacak şekilde etkileyen bir mental rahatsızlıktır. Borderline hastalığı, davranış ve duyguları yönetememe, istikrarsız ilişki gibi durumların oluşmasına yol açabilir.
Borderline kişilik bozukluğu; kişinin çevresini algılama biçiminde, düşünme tarzında, insanlar hakkındaki duygularında ve insan ilişkilerinde problemlere yol açan bir rahatsızlıktır. Genellikle ergenlik ve genç yetişkinlik döneminde gelişmeye başlar. Hastalığın adında geçen ve ‘Borderline nedir?’ sorusunun sorulmasına neden olan kelimenin anlamı; “sınırda, belirsiz” olarak ifade edilebilir.
Borderline bozukluğu olan kişilerde; ani duygudurum değişiklikleri ve kendilerinin nasıl biri olduğu, hayattaki rollerinin ne olduğu konusunda kararsız düşünceler görülebilir. Bunların sonucu olarak bu kişilerin ilgi alanları ve değerleri çabucak değişebilir. Borderline kişilik bozukluğu olan kişiler, olayları çok iyi ya da çok kötü gibi uçlarda görmeye meyillidir. Bu kişilerin insanlar hakkındaki düşünceleri çok çabuk değişebilir. Bir gün arkadaş olarak gördükleri birini ertesi gün düşman olarak görebilirler. Bu nedenle sosyal hayatta yoğun ve istikrarsız ilişkiler kurarlar.

Sık görülen borderline belirtileri:
Biriyle çok çabuk yakınlık kurma ya da kendinden uzaklaşacağını düşündüğü kişi ile hemen iletişimi kesme gibi terk edilmekten kaçınan davranışlar sergileme
Aile, arkadaş ve yakın çevre ile ilgili hızla değişen aşırı sevgi ve nefret gibi uç duygulara sahip olma
Dengesiz ve bozulmuş benlik duygusu
Dikkatsiz araba sürme, aşırı ve mantıksız para harcama, madde kullanımı, çok fazla yemek yeme, aşırı cinsel davranışlarda bulunma, kumar oynama gibi tehlikeli ve dürtüsel hareketler yapma
Kendine zarar verme
Tekrarlayan intihar düşünceleri veya girişimleri
Birkaç saat ile birkaç gün arasında süren ani ve yoğun duygudurum değişimleri
Sürekli olarak boşlukta hissetme
Uygunsuz ve yoğun öfke, öfke kontrol problemleri
Güven sorunu yaşama, diğer insanların niyetleri hakkında aşırı ve irrasyonel şüphecilik olarak sayılabilir.
Borderline bozukluğu olan kişilerde tüm belirtiler görülecek diye bir durum söz konusu değildir. Bazı hastalarda birkaç belirti görülürken bazılarında sayılan belirtilerin neredeyse hepsi gözlenebilir. Belirtilerin ortaya çıkışı sıradan olaylarla tetiklenebilir. Örneğin iş gezisi nedeniyle yakın çevresinden ayrılan bir kişide belirtiler görülmeye başlayabilir. Belirtilerin şiddeti ve süresi kişiden kişiye değişir. Kişinin genel durumu ve hastalığının derecesi belirtilerin yoğunluğunu belirler.

Borderline Kişilik Bozukluğu Neden Olur?
Borderline hastalığının nedenleri tam olarak aydınlatılamamıştır. Ancak bilimsel çalışmalar, bazı faktörlerin; borderline kişilik bozukluğunun gelişmesinde ya da hastalığın görülme riskini artırmada rol oynayabileceğini göstermiştir.
Birinci derece yakınında borderline kişilik bozukluğu olanlar, bu hastalığa sahip olma açısından risk altındadır. Bu durum hastalığın genetik bir temeli olabileceğini gösterir.
Borderline hastalığı olan ve sağlıklı kişileri içeren çalışmalarda, bu iki grubun beyin yapılarında fonksiyonel ve yapısal birtakım farkların olduğu saptanmıştır. Ancak bu farkların hastalık gelişiminde ne derece etkili olduğu bilinmemektedir.
Çevresel, sosyal ve kültürel faktörler de hastalığın oluşumunda rol oynuyor olabilir. Borderline hastalığı olan kişiler; çocukluk dönemlerinde taciz, terk edilme gibi travmalar yaşadığını aktarmıştır.
Ruhsal hastalıklar genel olarak pek çok faktöre bağlı olarak gelişir. Tek bir neden hastalığın gelişimini açıklamada yetersiz kalır. Genetik, çevresel ve yapısal faktörler borderline hastalığının gelişiminde potansiyel nedenler olsa da bu faktörleri taşıyanların kesinlikle hasta olacağını ya da bu faktörleri bulundurmayan kişilerin asla hasta olmayacağını söylemek mümkün değildir.

Borderline kişilik bozukluğu, hayatın pek çok alanında olumsuz etkiler bırakabilir. Hastalığın bu komplikasyonları:
Sürekli işini kaybetme veya değiştirme
Eğitimini tamamlayamama
Tutuklanma, hapse girme gibi hukuki problemler yaşama
Çatışmalı ilişkilere sahip olma, evlilikte sorun yaşama, boşanma
Kendine zarar verme ve bu duruma bağlı olarak hastane yatışı
Yıpratıcı ilişkilerde bulunma
Riskli davranışlar sonucu plansız gebelik, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, trafik kazaları, kavgaya karışma gibi durumların içerisinde yer alma
İntihar etme girişiminde bulunma ve yaşamı sonlandırma olarak sayılabilir.
Hastalığın komplikasyonları çok ciddi sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle borderline hastalığı göz ardı edilmemesi gereken bir hastalıktır. Kişinin sağlık durumunun yanı sıra iş ve sosyal hayatı üzerinde de etkileri olur. Borderline hastalığı olan kişinin bir uzmandan yardım alarak rahatsızlığını kontrol altında tutması, hastalığa bağlı komplikasyonların azaltılması veya görülmemesi açısından oldukça önemlidir.
Borderline hastalığı olan kişiler, diğer bazı ruhsal hastalıklar açısından da risk altındadır.

Bu hastalıklar:
Depresyon
Alkol, uyuşturucu bağımlılığı
Anksiyete
Yeme bozuklukları
Bipolar bozukluk
Travma sonrası stres bozukluğu
Dikkat dağınıklığı/ Hiperaktivite bozukluğu
Diğer kişilik bozuklukları
şeklinde sıralanabilir.
Çoklu kişilik bozukluğu rahatsızlığının, borderline hastalığının özel bir örneği olduğunu belirten araştırmacılar vardır. Ruhsal hastalıklar birbiri ile fazla bağlantılı olabileceğinden bu teorileri kesinleştirmek uzun zaman alabilir.
Geçmişte borderline kişilik bozukluğu, tedavisi zor bir hastalık olarak görülmüştür. Ancak günümüzde kanıta dayalı yeni tedavi yaklaşımları ile hastaların belirtilerini azaltmak, hafifletmek ve yaşam kalitelerini artırmak mümkün olmuştur.

Borderline kişilik bozukluğu tanısı, psikiyatrist ve hasta arasındaki görüşme ile koyulur. Borderline hastalığı ile birlikte diğer bazı ruhsal hastalıklarla beraber görülebileceğinden hastada teşhis koymak çok kolay değildir. Psikiyatrist, hasta ile belirti ve bulguları üzerine konuşarak hastanın genel mental durumunu değerlendirir. Hastadan, borderline testi olarak da adlandırılabilecek mental durum hakkında fikir edinmeyi sağlayan bir kağıdı doldurması istenebilir. Kişinin ailesinde borderline ya da farklı türde bir rahatsızlık olup olmadığı da görüşme esnasında sorgulanır. Hastada görülen belirtilere neden olabilecek diğer durumların değerlendirmesi yapılarak bu durumlar olası sebepler arasından dışlanmaya çalışılır. Tüm bunlar neticesinde doktor tanıyı koyar.

Borderline tedavisi, temel olarak kişide görülen belirtilerin kontrol altına alınması ve yaşam kalitesinin artırılması için yapılır. Tedavide en sık kullanılan yöntem psikoterapidir. Gerekli olduğu durumlarda psikoterapiye ilaç tedavisi de eklenebilir. Kişinin kendine zarar vermesi, şiddetli belirtiler göstermesi gibi durumlar hastaneye yatışı gerektirebilir. Borderline kişilik bozukluğunun yanı sıra hastalıkla beraber görülebilecek ek rahatsızlıkların da tedavi edilmesi yararlı olur. Böylece hasta tedaviden daha çok fayda görür, yaşam kalitesindeki artış daha fazla olur.

Psikoterapi ya da diğer adıyla konuşma terapisi, borderline hastalığındaki temel tedavi yaklaşımıdır. Terapide kişiye; dürtülerini kontrol etme, kişinin durumunun farkında olarak ilişkilerini geliştirme, hastalık hakkında bilgi sahibi olma gibi konularda yardımcı olunur. Psikoterapinin pek çok farklı çeşidi vardır. Terapist kişi ile birebir görüşebileceği gibi bir grup organizasyonu da düzenleyebilir. Terapist eşliğindeki grup seansları, kişinin duygularını ifade etmesinde ve karşısındakini sağlıklı olarak anlayabilmesine yardımcı olur. Borderline hastalığı olan kişilerde güven problemi sıklıkla görülse de hastanın terapistine güvenmesi ve inanması tedavinin başarı şansını yükseltir.

İlaçlar, borderline tedavisinde çok fazla tercih edilmez. Ancak depresyon, duygudurum değişimleri ve hastalıkla beraber görülen mental hastalıkların iyileştirilmesinde ilaçlar kullanılabilir.

Borderline kişilik bozukluğu olanlarla yakın ilişki içerisinde olan kişiler de terapiden fayda görebilir.

Borderline hastalığı ve beraberinde gelen sorunlarla baş etmek çok kolay değildir. Hasta ve yakın çevresinin bu sorunların farkında olması, sorunlara birlikte çözüm araması tedavinin çok daha etkili olmasını sağlar.

Borderline kişilik bozukluğu, ciddi sonuçlara neden olabilecek bir mental hastalıktır. Bu hastalığın belirtilerini gösteren kişilerin bir psikiyatriste başvurması ve mental sağlık durumunun değerlendirilmesi tavsiye edilir.

Kaynak : florence.com.tr
Merve, Chloe ve Ada bunu beğendiler.
________________



[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 
Alt 08 Kasım 2023, 16:10   #2
"Omne ignotum pro magnifico."
Chloe - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Çok şükür daha borderline’e geçiş yapmamışım kzksksksk
Emeğine sağlık @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Edi bunu beğendi.
________________





: ( :
Her hikayenin iki tarafı vardır.






 
Alt 08 Kasım 2023, 16:14   #3
BANLI ÜYE
Ada - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Emeğine Sağlık.
Faydalı Bilgiler için Teşekkürler.

Edi bunu beğendi.
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 19:08.