20 Aralık 2022, 13:18 | #1 |
İzmir’de Gittiğim Lokantalar, Tattığım Yemekler...
İzmir’de gittiğim lokantalar, tattığım yemekler... Hakiki Bergama tulumu bulup tatmamak, fırında kızarmış kuzu gerdanın kendi yağı ve suyundan sosunu kaşık kaşık içmemek günah işlemek olur... İzmir’de bir gün boyunca çok hızlı ama denediğim lezzetlerle beni çok mutlu eden güzel bir tur attım, yedi farklı restoran dolaştım. Çeşme’de üç güzel gün geçirdikten sonra İzmir’de sevgili Alper Çetin’in rehberliğinde çetin bir sınavdan geçtim. Sınav diyorum çünkü sabah 11.30 gibi başlayıp uçağımı kaçırmayayım diye 19.00 gibi sonlandırdığımız hızlı bir lezzet turu attık. Arka arkaya yedi lokantaya uğramak kolay değil. Yaptığı işe saygı duyuyor Dönerci Kenan Sosyoloji doktorası yapmış olmama rağmen bizim insanımızı anlayamıyorum. Hem ‘kuzu nefreti’ ülkede yaygın. Yok kokuyor, yok ağır... Ama kuzu ve kuyrukyağı kullanılan yemeklere ‘efsane’ diyoruz. Kenan’ın dönerinin ciddi bir yüzdesi kuzu. Odun ateşi değil ama zararı yok. Mis gibi, çok lezzetli bir döner. İyi anlamda yağlı ve yumuşak. Yarım saat bekliyorsunuz çünkü önceden kesip o güzelim döneri mahvetmiyorlar. Sabırsız olmayın çünkü Kenan Usta bu işe emek veriyor ve yaptığı işe saygı duyuyor. Meyveli zeytinyağlılar, kuzu beyin, dana incik Ege mutfağı dünya çapında Şehnaz Özbek Mantısı Farklı mantılar var ama ben buharda pişen Özbek mantısını tavsiye ederim. Hamur ve pişirme ustalığı açısından taviz verilmemiş. Ancak içine kuzu yerine dana kıyması doldurarak hem lezzetten hem de otantiklikten taviz verilmiş. Sahibinin bana söylediğine göre kuzudan yapmışlar ama İzmirli sevmemiş, Mardin’den gidenler bayılmış. Güneydoğuluları damak zevki açısından hep takdir ettim. Ama burada ‘İzmirli sevmiyor’ denince kastedilen sanırım İzmir’in sıradan damakları. Çünkü Ege mutfağı dünya çapında. ‘Kötü’nün norm olarak alınması ve ‘iyi’yi kovmasıysa trajik.. İri kesilmişini tercih ediyorum Kokoreççi Asım Usta İri kesilmiş kokoreci ben küçük kesilmiş olana tercih ediyorum. Bu tercihim Asım Usta’da her ikisini denedikten sonra pekişti. Maalesef gittiğimizde uykuluklu kokoreç kalmamıştı. Mangaldan sonra ızgarada pişen kokoreç de bana biraz kuru geldi. Bağırsak oranı fazla olursa yağ oranı azalıyor. O zaman da kuru oluyor kokoreç. Öte yandan yağlısının iyi olması için koyun değil, kuzu kullanılması lazım. O da çok pahalı ve bulması zor. Önümüzdeki senelerde ülkemizde benim tam not vereceğim bir kokoreç bulabileceğimi sanmıyorum. |
|
|
20 Aralık 2022, 13:23 | #2 |
@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] biz fotoğraflara bakıp doyariz sen bunların tatına baktın nefis lezzeti görünüyor öffff..
________________
Parçaları Kaybolmuş Puzzle Gibi Artık insanlar.. Kiminin Ruhu, Kiminin Beyni Ve BirÇoğunun Kalbi Yok.. Herkesin Bir Sonbaharı Vardır
Kiminin Yaşamadan Yaşlandığı Kiminin De Yaşlanmadan Yaşadığı.. |
|
|
20 Aralık 2022, 13:54 | #3 | |
Alıntı:
|
||
|
Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi) | |
|
|