IRCForumu.ORG   Hepsohbet net
Goygoy


Ağaç Şeklinde Aç2Beğeni
  • 1 Post By CeReN
  • 1 Post By CeReN

 
 
Seçenekler Stil
Alt 20 Mart 2023, 10:04   #1
Webmaster
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Kahveye Tuz Eklemenin Arkasindaki Bilim

Tuz, yiyecekleri tatlandirmak ve korumak, yagli yuzeyleri temizlemek ve lekeleri cikarmak gibi bircok alanda kullanilabilir. Bazi insanlar tuzu suya ekleyip gargaraya (agiz calkalama suyuna) alternatif olarak kullanirlar. Kaliteli cikolataya tuz eklendiginde tatliligi artirabilir ve hatta dusuk kaliteli bir kadeh sarabin tatlarini dengeleyebilir. Kahvedeki acilik algisini da azaltir. Kahveye tuz eklemek kisilere biraz garip gelebilir fakat biraz tuz, kahvenin aci tadini ortadan kaldirmada ve arzu edilen lezzeti arttirmada iyi bir is cikarabilir.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Kahveye Tuz Eklemenin Arkasindaki Bilim
Dunyanin dort bir yaninda kahveye tuz eklemek onlarca yildir cok sayida kulturun bir parcasi ve yerlesIk bir uygulama olmustur. Ornegin, Turkiye’de, gelin adayinin mustakbel esi ve ailesi icin resmi olmayan bir evlilik oncesi toren olarak kahve hazirlamasi gelenekseldir. Bu gayri resmi rituel mustakbel gelinin mustakbel esine icine tuz katilmis bir fincan kahve ( kahve diger misafirler icin normal olarak hazirlanir) yapmasini icerir. Amac, gelinin mutfakta otoritesini kurmasi ve evliligin her zaman tatli olmadigi gercegidir. Mustakbel kocanin tuzlu kahveyi yudumlarken gulumsemesi, son damlasina kadar icmesi mutlu bir evlilik olacaginin gostergesidir.
Tuzlu kahve dunyanin baska yerlerinde de yeni bir kavram degildir. Kuzey Iskandinavya’da tuketiciler, onlarca yildir demlenmis kahveye tuz eklemektedir. Birkac isim vermek gerekirse Norvec, Macaristan, Finlandiya, Isvec ve Estonya gibi ulkelerde yasayan insanlar kahvelerine tuz koyar. Dunyanin dort bir yanindaki denizciler arasinda unlu olan donanmaci kahvesi bir tutam tuz eklenmis koyu siyah kahvedir. Kahveye tuz eklenen bir baska ulke Tayvan’dir. Bir ada ulkesi olan Tayvan’da, buzlu bir americano uzerinde tuzlu sut kopugunden olusan kahve populer bir icecektir. Mukemmel kahvesiyle taninan bir diger yer ise Vietnam’dir. Vietnam’da Hue sehri, modern tuzlu kahve iceceginin dogum yeridir. Hue antik kentinde, tuzlu kahve icmek bircok yerel halk icin bir sabah rituelidir. Vietnam kahvesi tuz ve yogunlastirilmis sutle, phin adi verilen paslanmaz celik bir filtre kullanilarak hazirlanir. Bu kahvenin belirgin bir karamel aromasi vardir.

Tuz, Kahvenin Aciligini Nasil Maskeler?
Kahveye Tuz Eklemenin Arkasindaki Bilim
Tuzun kahvenin aciligini azaltmasinin arkasinda gercek bir bilim vardir. Bu bilimsel gercekleri daha iyi anlamak icin acilik, tat algisi ve tuzun ekstraksiyonu nasil etkiledigi bilinmelidir. Insanlar, yiyecekleri gorme, koklama ve dokunma duyularini da kapsayan tat alma duyulariyla algilarlar. Tat tomurcuklari beyne tat sinyalleri iletir ve insanlarin tatlari tanimasini saglar. Insanlar 100.000’den fazla lezzet cesidini ayirt edebilmektedir. Dil yuzeyindeki tat tomurcuklari bes temel tadi (tatli, eksi, tuzlu, aci ve umami) algilayabilir. Yiyeceklerde ne kadar cok tat algilanirsa, yiyeceklerin tadi o kadar iyi olur. Tat reseptorleri (alicilar) bu sekilde hareket eder. Tat tomurcuklarinin aciliga karsi biyolojik tepkiler diger tatlardan farklidir
Insanlar aci bir sey yediginde veya ictiginde, agizda acilik hissedildiginde tat tomurcuklari tarafindan beyne kalsiyum iyonlari gonderilir. Tuz tatli, eksi ve umami tatlari artirabilse de, aci algisini azaltma egilimindedir. Tuz esasen tat tomurcuklarinin bir seyi aci olarak kaydedecek kismini gizleyerek aci tadi maskeler. Tuz, daha dogrusu tuzda bulunan sodyum iyonlari dil uzerindeki tuz reseptorlerine baglanir ve tatlari dengelemek icin acilik algisini engeller. Aci reseptoru ve tuz reseptoru ayni anda aktive edildiginde “modaliteler arasi algi” denilen (capraz modlu algi da denir) duruma yol acabilir. Bu, aci tadi bastirir ve tatlilik gibi diger tat alma duyularini artirir. Benzer nedenle, margaritalar (tekila, portakal likoru, limon suyu ve buz parcalari ile hazirlanan bir cesit alkollu kokteyl ) icin genellikle bardagin kenarina eklenen tuz yesil limon ve tekiladaki tatliligi ortaya cikarir.

Kahvenin Aciliginin Sebebi Nedir?
Kahveye Tuz Eklemenin Arkasindaki Bilim
Cogu kisi, kahvenin aciligindan sorumlu olan bilesigin kafein oldugunu varsayar. Kahvedeki aciligin kucuk bir yuzdesi (%15) kafeinden gelirken, cogunlugu klorojenik asit laktonlari ve fenilindan adli iki bilesIk tarafindan uretilir. Bu bilesIkler aslinda dogal olarak yesil kahvede mevcut degildir. Klorojenik asit laktonlari ve fenilindanlar, klorojenik asitten turetilen bilesIklerdir. Kahveye aci tadini veren bu iki bilesIk kavurma islemi sirasinda serbest kalirlar. Fenilindanlar daha keskindir ve kalici bir aci tat birakir. Kavurma suresi ne kadar uzun olursa o kadar fazla fenilindan ortaya cikar ve kahvenin tadi o kadar aci olur.
Robusta gibi bazi kahve cekirdekleri dogal olarak daha acidir ancak sert aci kahve bazi demleme hatalarindan kaynaklanabilir. Su miktarina gore fazla kahve kullanmak, kahveyi kahve makinesinde cok uzun sure birakarak asiri isitmak, demleme yontemi icin yanlis ogutme ayarinin kullanilmasi, French presste kahvenin fazla ekstraksiyonu bu hatalar arasinda yer alir.

Tuzlu Kahve Yapimi

Kahve cok yonludur ve cesitli sekillerde servis edilir. Kahveye tuz koymak, ozellikle demlenmis kahve asiri ekstrakte edilmisse veya standart alti cekirdekler varsa, kahvenin lezzetini artirmanin yollarindan biridir. Tuzlu kahve yapmanin birkac yolu vardir. Belki de kahveyi tuzlamanin en basit yolu, tercih edilen miktarda tuzu dogrudan demlenmis kahveye eklemektir. Diger bir secenek de demlemeden hemen once ogutulmus kahveye tuz eklemektir.

Kahveye Tuz Eklemenin Arkasindaki Bilim
2009 yilinda, populer yemek kitabi yazari ve unlu sef Alton Brown (Amerikali bir televizyon kisiligi, yemek programi sunucusu, yazar, seslendirme sanatcisi ve goruntu yonetmeni), “Good Eats” adli TV yemek programinin bir bolumunde kahveye tuz eklenmesini tavsiye etmistir. Kahvenin aciligini notralize etmek icin her bardak su ve iki cay kasigi ogutulmus kahve icin yarim cay kasigi tuz eklenmesi gerektigini soylemistir. Tam olarak 8 yemek kasigi ogutulmus kahveye ceyrek cay kasigi tuz ozellikle koser tuzu eklenmesini onermistir. Teknik olarak koser tuzu, ev mutfaklarinda kullanilan tuzlarin neredeyse tamami gibi bir tur deniz tuzudur ancak sofra tuzuna gore daha iri taneli, katkisizdir. Sef Brown, 2015 yilinda kahve miktarini 6 yemek kasigi olarak degistirmistir. Kahveye tuz koyan ilk kisi Brown olmasa da, teknigi buyuk ilgi gormus, populerlik kazanmistir.

Evde Tuzlu Kahve Nasil Yapilir?
Kahveye Tuz Eklemenin Arkasindaki Bilim
Kahveye eklenen tuz miktari cok az olmalidir. Cok fazla tuz, kahvenin tadini bastirarak icilmez hale getirirken, cok azinin hicbir etkisi olmayacaktir. Bir tutam tuz (1 litrelik bir demleme icin yaklasIk 0,5 g tuz) kahvenin tatliligini hafifce artirabilir ve ayni zamanda aciligini azaltabilir. Bir fincan kahve, tam olarak eklenmis 0,1 g tuz icermelidir. Kahve icenler ayrica bir tuzlu su cozeltisi olusturmayi da dusunebilirler. YaklasIk %20 tuz icerigine sahip 0,3 g salin (tuzlu su) solusyonu eklemek dusuk kaliteli bir hazir kahvenin tadini ve agizda biraktigi hissi onemli olcude iyilestirebilir. Once kahvenin hazirlanmasi, ardindan tuz eklemeden once kahvenin aciliginin degerlendirilmesi tavsiye edilmektedi

Kahveye Tuz Eklemenin Faydalari

Kahveye tuz eklemenin bircok faydasi bulunmaktadir. Kahveye seker, sut ve surup katmak adet haline gelmis olsa da tadi degistirmek icin tuz da kullanilabilir. Tatlandiricilar sadece aciyi maskeleme egilimindedir. Arastirmalar, tuzun kahvedeki aciligi notralize etmede ya da bastirmada aslinda sekerden daha iyi oldugunu kanitlamistir. Bu sayede kahveye krema ve sekerden eklenen kaloriler de azaltilmis olur. Tuz, yemeklere lezzet ve derinlik kattigi gibi kahvede de harika lezzetler ortaya cikarabilir. Dogru oranlarda eklendiginde tuzlu bir tat vermez; bunun yerine aciligi en aza indirir ve daha narin bir kahve ortaya cikarir. Kullanilan kavurma turune ve ekstraksiyon veya demleme yontemine bagli olarak tuz, kahve cekirdeklerinin aromasini ve alt tonlarini da gosterebilir.

Kahveye Tuz Eklemenin Arkasindaki Bilim
Tuz, su filtresi ve dogal su yumusatici olarak da kullanilir. Bazi kahve makinelerinde kullanisli olan ancak suyun bayatlamasina yol acabilen bir su haznesi bulunur. Haznede bekletilmis su kahve hazirlamak icin kullanildiginda, aslinda bayat su kullaniliyor demektir. Bir tutam tuz eklemek, kahveye koyulan suyun bayatligini iyilestirmeye yardimci olacaktir.
Tuz, asitlikle mucadeleye de yardimci olur. Ogutme boyutu, demleme islemi ve kahve cekirdeginin kavrulma turu gibi unsurlar kahvenin asitligini etkileyen faktorlerdir. Herhangi bir cozeltinin asidik olarak siniflandirilmasi icin pH olceginde 0 – 7 arasinda olmasi gerekir. Cogu kahve cesidi asidiktir ve pH olceginde 4.85-5.13 arasindadir. Kahvenin asitligi pek cok insani etkilemezken, bazilarinda asit reflusune veya mide yanmasina neden oldugu bilinmektedir. Bu tur tepkileri olan insanlar kahve alimlarini sinirlama veya dusuk asitli cekirdekleri secme egilimindedir. Olumsuz etkilerin giderilebilmesi icin kisiler kahvelerine bir tutam tuz eklemeyi deneyebilir.
Sodyum, kan basincini ve diger vucut fonksiyonlarini duzenlemek icin onemlidir. Duzenli kahve icenlerin vucutlarinda kahve tuketimine bagli olarak sodyum seviyeleri azalmis olabilir cunku kafein bir idrar sokturucudur ve vucudun gereginden fazla tuz kaybetmesine neden olabilir. Asiri kahve tuketimiyle kaybedilebilen sodyumu kahvedeki bir tutam tuz telafi edebilir. Tuz eklerken dikkatli olmak gerekir. Cok miktarda tuz alimi, yuksek tansiyon veya felc gibi ciddi saglik sorunlarina yol acabilir.

Tuz Ne Zaman Eklenmemelidir?
Kahveye Tuz Eklemenin Arkasindaki Bilim
Kahveye tuz ekleyenler, kahveyi genellikle aciyi azaltmanin ve daha hos tatlari artirmanin oldukca etkili bir yolu olarak gorurler. Ancak, bu her zaman en iyi sonuclar vermeyebilir. Kullanilan kahve cekirdeklerinin kalitesine de odaklanmak gerekir. Tuz eklemek kotu tadi olan kahveyi iyilestirmeye calisanlara yardimci olabilir fakat nihayetinde, fincandaki aromayi iyilestirmenin en iyi yolu daha kaliteli cekirdekler kullanmaktir.
Sut, krema veya seker eklemek gibi, tuz da daha kaliteli kahvelerin belirgin ozelliklerini, fincandaki ince lezzet notalarini veya asitligini maskeleyebilir. Kahvenin zevklerinden biri, iyi oldugunda dogru turde bir aciya sahip olmasidir. Tatlilik ve asitlik ile dengelendiginde, biraz acilik cok hostur. Tuz, daha hos tatlari artirabilir ve fincandaki aciligi dengeleyebilirken, onu deneyenlerin dikkatli olmasi gerekir. Tuz, ornegin hafif bir kavurmada tatliligi ortaya cikarmaktan ziyade daha dusuk kaliteli kahvenin veya daha koyu kavurmalarin daha sert tatlarini maskelemek veya dengelemek icin kullanislidir. Ancak, bir kisinin neyi sevdigini ogrenmesinin tek yolu denemektir. Ek olarak, dusuk sodyumlu beslenmeyi gerektiren durumlar (asit reflu, kalp hastaligi, yuksek tansiyon, bobrek hastaligi gibi) varsa, tuzlu kahve icilmemesi gerekebilir. Evde demlenmis kahve de dogal olarak bir miktar sodyum icerir. USDA’ya (ABD Tarim Bakanligi) gore, bir fincan kahve 4.74 mg sodyum icerir. Kahveye sut eklenirse bu miktar 6 mg olur. Ticari kahvelerde daha da fazla sodyum bulunur, bu nedenle sodyum alimina dikkat ediliyorsa, kahveyi evde yapmak en iyisidir. Bir koyu kavrulmus (yuksek sicaklikta uzun sure kavrulmus, yanik, yogun tada sahip) Starbucks’ta 10 mg sodyum bulunur.


ALİNTİ ~
________________

Bizde MutSuz Olalim ~
 
Alt 20 Mart 2023, 10:24   #2
Dalımı incitenin Ağacını kökünden Sökerim...
EsrarLı - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Kadınların icadi degilmi bu. Kız istemeye gittiğinde gariplerime iciriyorlar fukaralar napsın iciyolar .d mecburiyetten

________________

 
Alt 20 Mart 2023, 11:09   #3
Webmaster
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Alıntı:
EsrarLı Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Kadınların icadi degilmi bu. Kız istemeye gittiğinde gariplerime iciriyorlar fukaralar napsın iciyolar .d mecburiyetten
Bir Gün Sende İcersin Dikkat Et : ))

EsrarLı bunu beğendi.
________________

Bizde MutSuz Olalim ~
 
Alt 20 Mart 2023, 11:14   #4
Dalımı incitenin Ağacını kökünden Sökerim...
EsrarLı - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Alıntı:
CeReN Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Bir Gün Sende İcersin Dikkat Et : ))
Bana kıyabilecek kadın yok .d

________________

 
Alt 20 Mart 2023, 11:26   #5
Webmaster
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Alıntı:
EsrarLı Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Bana kıyabilecek kadın yok .d
Cikar 1 Gün : )

EsrarLı bunu beğendi.
________________

Bizde MutSuz Olalim ~
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 23:22.